Vicepreședintele pentru afaceri internaționale al Lockheed Martin, Raymond Piselli (foto), a anunțat marți, la Palatul Victoria, lansarea unei investiții americane în cercetare-dezvoltare în domeniul inteligenței artificiale.
În acest scop a fost anunțată și o colaborare între Laboratorul său de Cercetare și Leadership în Știință, Tehnologie și Inginerie (STELaRLab) și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a primit marți, la Palatul Victoria, o delegație a companiei Lockheed Martin.
Obiectul colaborării STELaRLab – UTCN
Potrivit comunicatului Lockheed Martin, parteneriatul dintre STELaRLab și Centrul de Cercetare în Prelucrarea Imaginilor și Recunoașterea Formelor al UTCN va explora ”dezvoltarea unui sistem autonom distribuit pentru asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre, permițând o mai bună planificare și execuție a intervențiilor de urgență”.
Parteneriatul, care este încheiat pentru o perioadă inițială de un an, va oferi cercetătorilor români ”acces la rețeaua globală de cercetare și dezvoltare a Lockheed Martin, inclusiv la Centrul de Inteligență Artificială Lockheed Martin”, anunță compania americană.
Potrivit comunicatului emis de guvern, rezultatele cercetărilor derulate în România vor fi aplicate în domeniul securității naționale și cel al științelor mediului.
Analiză a programelor de înzestrare derulate de guvern cu Lockheed Martin
Comunicatul guvernului precizează: ”Cu aceeași ocazie, a fost analizat stadiul implementării programelor de înzestrate derulate prin intermediul Lockheed Martin, atât în privința avioanelor multirol, precum și a sistemelor de apărare anti-rachetă”.
”Avem nevoie de credibilitate pentru implementarea proiectelor noastre de înzestrare. Rolul nostru în regiunea Mării Negre este tot mai relevant și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți să ni-l asumăm. Continuăm, pe măsură ce rezultatele economice confirmă ritmul de dezvoltare, să acordăm atenția necesară asigurării securității țării noastre, alături de partenerii noștri strategici”, a transmis premierul Ciucă.
Lockheed Martin, furnizor în celor mai importante 2 programe de apărare
Compania americană Lockheed Martin este furnizor al celor mai importante două programe de apărare ale României:
- este contractor principal, alături de Raytheon, al pachetului de echipamente și servicii aferente sistemelor Patriot
- furnizează servicii de modernizare a avioanelor F-16, suport logistic şi echipamente conexe
Lockheed Martin este un furnizor important al NATO și al statelor UE în domeniul tehnicii militare. Lockheed Martin a livrat României, pe lângă avioanele F-16 și sistemul Aegis Ashore, mai multe echipamente militare, între care transportatoarele aeriene C-130, sisteme de supraveghere aeriană, artilerie şi sisteme de apărare antirachetă.
În mai anul acesta, Ministerul Economiei și Lockheed Martin au semnat o scrisoare de intenţie prin care compania americană îşi exprimă disponibilitatea de a încheia parteneriate cu statul român pentru investiţii în industria aeronautică din România.
Un prim obiectiv viza realizarea unui centru de mentenanţă pentru elicoptere Black Hawk la Romaero. În 2021, Ministerul de Interne a semnat un acord cadru de achiziție a 12 elicoptere Black Hawk produse în Polonia.
Producătorul american Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, a testat în urmă cu 5 ani piața românească pentru a produce elicoptere S-70 Black Hawk în România, la Braşov sau Craiova, în cazul în care armata alege acest model de elicopter pentru a înlocui vechea flotă de elicoptere Puma.
Lockheed Martin și STELaRLab
Cu sediul în Bethesda, Maryland, Lockheed Martin este o companie internațională din industria aerospațială și de securitate, cu aproximativ 114.000 angajați în întreaga lume. Este specializată în cercetare, proiectare, dezvoltare, producție, integrare și întreținere de sisteme, produse și servicii tehnologice avansate.
STELaRLab, lansat in Australia în 2016, este primul centru de cercetare și dezvoltare multidisciplinar al Lockheed Martin deschis în afara SUA. Centrul axat pe explorarea tehnologiilor din domeniile hipersonic, autonomie, robotica, și comanda, control, comunicații, calcul, inteligenta, supraveghere și recunoaștere (C4ISR).
***