miercuri

17 aprilie, 2024

14 octombrie, 2011

Controversatul om de afaceri şi sindicalist Liviu Luca – cunoscut ca administrator al PSV Company (fostă Petrom Service) şi pentru relaţiile asle apropiate cu S.O. Vântu, a fost numit în Consiliul Economis şi Social European (CESE).Mandatul său va dura până la 20 septembrie 2015, el înlocuindu-l pe Sorin Cristian Stan, al cărui mandat a expirat.

Liviu Luca este actualmente cercetat penal de către DNA pentru chestiuni care ţin de administrarea patimoniului sindicatelor şi a fost implicat în mai multe scandaluri financiare.

Liviu Luca a ajuns în CESE la propunerea Consiliului Economic şi Social român, ca reprezentant al celei mai mari organizaţii sindicale din România, CNSRL-Frăţia. Cum s-au petrecut toate acestea:


Președintele Consiliului Economic și Social românesc, Florian Costache, a explicat, pentru cursdeguvernare.ro, că locul ocupat de Luca la Comitetul Economic și Social European aparține confederației sindicale CNSLR Frăția, condusă acum de Liviu Luca.

Inițial din partea CNSLR Frăția, la CESE era delegat Sorin Stan, care a fost retras de confederație.

După avizul CES, înaintat Guvernului, Executivul României a emis o hotărâre de govern pentru propunerea lui Luca la CESE, a mai explicat Costache.

”Ca loc în CES-ul european, din partea CNSLR Frăția era Sorin Stan. Frăția l-a retras pe Sorin Stan și l-a numit pe Liviu Luca. Acum patrul luni, ei au făcut adresă către CES și noi am dat aviz, pentru că e locul lor, e dreptul lor. După care, Guvernul îl propune mai departe. E atributul Guvernului să facă hotărârea de guvern”, a spus Costache.


Florian Costache a susținut că CES-ul românesc a avizat automat solicitarea CNSLR Frăția de delagare a lui Luca la CESE, mai ales că în urmă cu patru luni, când s-a făcut cererea, nu se știa nimic despre urmărirea penală a lui Luca.

Noi nu ne apucăm să zicem acum că nu suntem, de acord cu Frăția. A trecut prin plen. Când s-a dat asta, nu se știa nimic”, a precizat șeful Patronatului Național Român.

Costache a mai susținut că legsilația în domeniu nu prevede incompatibilități referitoare la calitatea persoanelor de a fi urmărite penal.

”Legea nu prevede așa ceva și fiind doar în urmărire, nu condamnat, nu judecat, cine se bagă? Bănuiesc că Frăția îl va retrage dacă se va numi altul. Noi nu avem calitatea să ne opunem, mai ales că el nici nu a intrat încă în judecată”, ne-a mai spus președintele CES, Florian Costache.

Hotnews.ro a semnalat că joi, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicată o decizie a Consiliului Uniunii Europene, prin care Liviu Luca este numit în CESE, până în 2015, când se încheie mandatul început de Sorin Stan.

”Un post de membru din cadrul Comitetului Economic și Social European a devenit vacant ca urmare a încheierii mandatului domnului Sorin Cristian STAN. Domnul Liviu LUCA, Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România FRĂȚIA, este numit membru în cadrul Comitetului Economic și Social European pentru durata rămasă a mandatului, respectiv până la 20 septembrie 2015”, se arată în decizia Consiliului, ”de numire a unui membru român în cadrul Comitetului Economic și Social European”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: