vineri

26 aprilie, 2024

16 noiembrie, 2015

liviu dragneaPreședintele PSD a prezentat luni bilanțul celor 3 ani și jumătate de guvernare asigurată de premierul Victor Ponta, guvernare pe care Liviu Dragnea o califică drept ”performantă”.

Prezentarea lui Liviu Dragnea s-a făcut însă în lipsa celui care ”a performat”, iar statisticile par să fi fost interpretate de departamentul de imagine al PSD care, cel puțin în chestiunea ”banilor din vistierie”, face operațiuni aritmetice neclare.

Cele 10 miliarde de euro care sunt 1,9

Unul dintre mesajele de forță transmise de PSD este: ”Guvernul nostru a plătit peste 9 miliarde de euro din datoria externă a țării și a lăsat noului guvern aproape 10 miliarde euro disponibilități în conturi”.


În susținerea acestei afirmații, un tabel cu 2 cifre: rezerva valutară în Trezorerie găsită în mai 2012 a fost de 4,1 miliarde euro, iar cea lăsată în noiembrie 2015 este de 6,2 miliarde euro.

În baza acestor cifre, rezultă că, în ultimii 3 ani și jumătate, Guvernul Ponta a suplimentat rezerva valutară cu 1,9 miliarde euro.

La suma de 10 miliarde de euro s-ar putea ajunge cumva: dacă adăugăm la rezerva valutară și excedentul de la bugetul general consolidat (1,5 miliarde euro) realizat prin blocarea investițiilor și dacă evaluăm la aproximativ 2,3 miliarde euro dimensiunea ”bufferelor” din buget.

O singură concluzie din multitudinea celor care se pot trage din această evaluare: pentru România ar fi fost mai profitabil ca, în locul celor 10 miliarde euro, Guvernul Ponta să fi lăsat moștenire 2 autostrăzi și sisteme performante de sănătate și de învățământ.


Suplimentar: Liviu Dragnea laudă PSD cu plata a 9 miliarde euro din datoria externă, pe care oricine ar fi guvernat trebuia să o facă pentru a onora contractele încheiate în numele statului, dar uită să anunțe și dimensiunea datoriilor noi contractate de guvernul Ponta. Sub guvernarea Ponta, datoria publică a atins pragul de 39,8% din PIB.

Cosmetizarea unei realități din care lipsește dezvoltarea

În bilanțul guvernării Ponta regăsim și informația potrivit căreia în perioada analizată au fost creeate 300.000 de locuri de muncă.

Guvernul Ponta s-a instalat în funcție în mai 2012, dată la care, potrivit graficului folosit de Liviu Dragnea, efectivul salariaților din economie era de 4.301.700. În august 2015, potrivit INS, efectivul salariaților din economie era de 4.577.000. Aritmetic, rezultă 275.300 locuri de muncă nou creeate. În programul de guvernare, Victor Ponta a promis realizarea unui milion de locuri noi de muncă.

Documentul prezentrat de Liviu Dragnea face trimitere și la gradul de absorbție al fondurilor europene, care ”a crescut de la 18% la 63%”. Potrivit documentelor UE, România este statul cu cel mai mic grad de absorbție al fondurilor europene în exercițiul financiar precedent, iar cifra avansată de PSD este discutabilă.

Același document omite alte statistici esențiale, precum: numărul kilometrilor de autostradă realizați, numărul de companii de stat rentabilizate, stadiul acordurilor cu FMI și cu CE sau investițiile majore derulate.

Descărcați AICI bilanțul PSD

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: