O anchetă privind posibilele crime de război comise în Ucraina a fost lansată, după ce Rusia a fost acuzată că a bombardat civili. Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI) a declarat joi, potrivit BBC, că sunt strânse dovezi privind presupusele crime de război, crime împotriva umanității și genocid.
39 de națiuni, între care și România, au cerut deschiderea unei anchete.
Orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, Harkov și Herson, au fost bombardate puternic în ultimele zile, fiind lovite clădiri administrative, spitale, locuințe.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat deja Moscova de crime de război, după ce a armata rusă a lansat atacuri aeriene, ucigând civili.
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunțat miercuri seară, într-un interviu la Sky News, că România, alături de alte state, a sesizat Curtea Penală Internațională în legătură cu situația din Ucraina.
„Ceea ce vedem este faptul că agresiunea rusă continuă. Din păcate, situația de securitate este din ce în ce mai rea, iar în ciuda încercărilor privind o nouă rundă de negocieri între diplomații ruși și ucraineni, nu există o soluționare previzibilă a conflictului. Asta este foarte regretabil.
Faptul că prima rundă de consultări s-a desfășurat în timpul agresiunii – agresiunile au continuat în timpul discuțiilor – a transmis un mesaj foarte clar că Rusia, de fapt, nu dorește să găsească o soluție pașnică și diplomatică a acestui conflict, ci vrea să continue cu agresiunea împotriva Ucrainei. Acest lucru produce mult rău oamenilor, civililor. Sunt multe victime printre civili.
Cred că președintele Putin ar trebui să audă apelul comunității internaționale ca această agresiune – care este ilegală, care este o încălcare flagrantă a dreptului internațional – să înceteze imediat”, a transmis Bogdan Aurescu.