marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 martie, 2022

Blindate rusești distruse în Harkov

UPDATE: Negocieiri ucraineano-ruse sub semnul întrebării

O a doua rundă de discuții între Rusia și Ucraina va avea loc miercuri, anunță agenția rusă de știri TASS. Delegația rusă va fi în așteptarea delegației ucrainene, miercuri după-amiază, pentru o nouă rundă de discuții, a susținut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Pe de altă parte, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a precizat: „Momentan nu se ştie când vor avea loc noi negocieri”.

UPDATE: Sancțiuni UE împotriva Belarus


Diplomații UE au aprobat noile sancțiuni împotriva Belarusului, impuse din cauza implicării țării în războiul împotriva Ucrainei:

  • sancțiuni pentru persoane care joacă un rol în atacurile Rusiei împotriva Ucrainei
  • sancțiuni pentru câteva sectoare economice – în special pentru exporturile de cherestea, oțel și potasiu

Belarusul suportă deja o serie de sancțiuni în 2020, când regimul lui Alexander Lukașenco a reprimat dur protestele ce au urmat alegerilor.

***

Informația inițială:


Armata ucraineană a anunţat că paraşutişti ruşi au aterizat la Harkov pentru a ocupa oraşul asediat. Potrivit armatei, atacul aerian a început exact în momentul în care sirenele de raid aerian s-au activat în Harkov şi în zona învecinată, relatează BBC.

Cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi 112 rănite în bombardamentele de peste noapte asupra Harkov   Cu toate acestea, guvernatorul Administraţiei Regionale de Stat Harkov, Oleh Synegubov, a declarat că toate atacurile ruseşti „au fost respinse” şi poziţiile au fost menţinute.

Guvernatorul a mai spus că „inamicul rus a suferit pierderi semnificative”. Trupele ruse au pătruns în zonele de nord-est şi de nord ale oraşului.

Autoritățile ucrainene spun că o rachetă rusească a lovit, la aproximativ 8.10 miercuri dimineață, o clădire a poliției și o clădire a Universității din Harkov.

Consulatul Sloveniei din Harkov, distrus de rachetele rusești

Consulatul Republicii Slovenia din Harkov a fost distrus marți de un atac cu rachete rusești”, a anunțat ambasada Sloveniei în Ucraina într-un tweet. „Consulul onorific este în siguranță. Acest act oribil nu va rămâne fără consecințe”, precizează ambasada.

Rusia a lovit Memorialul Holocaustului din Kiev

Bombardarea turnului de televiziune din Kiev, în care au murit cinci persoane, a lovit și teritoriul Memorialului Holocaustului Babyn Yar.

Memorialul comemorează locul în care naziștii au ucis între 70.000 și 100.000 de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv aproape toată populația evreiască din Kiev. Natan Sharansky, președintele consiliului de supraveghere al memorialului, a declarat: „Încercările lui Putin de a denatura și manipula Holocaustul pentru a justifica o invazie ilegală a unei democrații suverane sunt extrem de dezgustătoare. Este simbolic faptul că a început atacul asupra Kievului cu o lovitură pe teritoriul Babyn Yar, unde a avut loc cea mai mare crimă a naziștilor.”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care este el însuși evreu, a spus într-un tweet: „Pentru lume: ce rost are să spui „niciodată mai mult” timp de 80 de ani, dacă lumea tace când cade o bombă pe același loc cu Babyn Yar? Cel puțin 5 uciși. Istoria se repetă…”

Rușii cuceresc Herson

Armata rusă a intrat în centrul oraşului Herson, din sudul Ucrainei, relatează CNN. Primarul oraşului a atras atenţia că sunt atacate clădiri rezidenţiale.

CNN a retransmis imagini de pe un webcam postate pe reţelele sociale şi un videoclip pe care l-a obţinut, precizând că autenticitatea acestora a fost verificată. În imagini apar vehicule militare ruseşti la un sens giratoriu din nordul Hersonului, marţi, iar în cele provenite de la webcam se văd vehicule militare ruseşti parcate în Piaţa Libertăţii din centrul oraşului Herson.

În aceeaşi piaţă se află şi clădurea administraţiei regionale din Herson. Oraş-port care se întinde pe râul Nipru, Herson se află la nord de peninsula Crimeea.

Avansul militar rusesc din Ucraina, în harta de mai jos:

Ajutorul militar occidental continuă să intre în Ucraina

Ucraina urmează să primească noi rachete Stinger și Javelin, precum și un nou transport de drone din Turcia, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Un avion cargo cu muniții, armament și ajutoare medicale pentru Ucraina a decolat miercuri dimineață din Australia. Premierul australian Scott Morrison a anunțat miercuri că țara sa va oferi asistență militară defensivă Kievului

Articole recomandate:

Etichete: , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: