miercuri

24 aprilie, 2024

21 februarie, 2023

Președintele Rusiei a vorbit marți în fața camerelor reunite ale parlamentului rus, la exact un an de la momentul în care a semnat decretele de recunoaștere a independenței provinciilor care s-au ”rupt” de Ucraina – Donețk și Lugansk.

Singura informație adevărată a venit în finalul discursului de o oră și 45 minute: Rusia se retrage din Tratatul de reglementare al armamentelor New Start.

În rest, discursul a fost unul care a descris o realitate paralelă:
Rusia a fost forțată de regimul nazist de la Kiev să folosească forța pentru a opri un război pregătit de Ucraina împotriva locuitorilor din Donbas, Occidentul decadent luptă cu orice mijloace împotriva Rusiei, sancțiunile internaționale au favorizat restructurarea economiei ruse, Rusia nu poate fi învinsă pe câmpul de luptă.


„Nu aveam nicio îndoială”, a spus marți Vladimir Putin, că în februarie 2022 „totul era pregătit” pentru o acțiune militară violentă a Kievului în Donbas. „Vreau să repet, ei au început războiul și am folosit forța pentru a-l opri”, a afirmat Vladimir Putin în discursul său despre Starea națiunii.

Vladimir Putin spune că a făcut tot posibilul pentru a evita conflictul cu Ucraina

Putin își începe discursul, spunând că se adresează poporului ”într-o perioadă complicată pentru țara noastră, într-o perioadă de schimbări drastice în întreaga lume a noastră”. El spune: „Evenimentele istorice vor determina viitorul țării noastre… fiecare dintre noi este legat de o responsabilitate uriașă”.

Vladimir Putin continuă cu referiri la debutul așa-zisei „operațiuni speciale”. El repetă că Rusia se confruntă ”cu o amenințare nazistă” din partea guvernului de la Kiev. ”Ucrainenii aşteptau ca Rusia să le vină în ajutor”, justifică Putin agresiunea din Ucraina.

„Făceam tot posibilul pentru a rezolva această problemă în mod pașnic, negociind o ieșire pașnică din acest conflict dificil, dar în spatele nostru se pregătea un scenariu foarte diferit. „Ei se jucau doar pentru timp, închideau ochii la asasinate politice, la maltratarea credincioșilor”, a spus el.

Occidentul se va folosi chiar și de Diavol pentru a lupta împotriva Rusiei


Președintele rus a spus că a fost și este deschis la dialog cu Occidentul, deschis către un sistem egal de securitate, dar „ca răspuns am primit mereu răspunsuri necinstite”, extinderea NATO și desfășurarea de noi sisteme antirachetă în Europa.

Vladimir Putin spune că Occidentul va folosi pe oricine – teroriști, naziști, „chiar și diavolul însuși” – pentru a lupta împotriva Rusiei.

Putin susține că poporul ucrainean a devenit „ostatic ai stăpânilor lor occidentali”, care le-au ocupat țara în termeni politici, economici și militari. El spune că regimul de la Kiev nu servește interesului lor național. ”Ei servesc interesele puterilor străine”, iar Occidentul încearcă să transforme un conflict local într-un conflict global. „Vom reacționa într-un mod adecvat. Vorbim despre existența țării noastre”, a asigurat Vladimir Putin.

”Rusia nu poate fi învinsă pe câmpul de luptă”

”Responsabilitatea pentru escaladarea conflictului revine în întregime elitelor occidentale și regimului de la Kiev, pentru care poporul ucrainean este un străin”, a spus Vladimir Putin.

El s-a referit și la ajutorul militar primit de Ucraina. ”Cu cât sistemele occidentale cu rază lungă de acțiune vor veni în Ucraina, cu atât vom fi forțați să îndepărtăm amenințarea de la granițele noastre. Scopul Occidentului este de a provoca Rusiei o înfrângere strategică, de a ne pune capăt odată pentru totdeauna. Vom răspunde în consecință, pentru că vorbim de existența țării noastre. Se recurge la atacuri informaționale din ce în ce mai agresive împotriva noastră. Rusia nu poate fi învinsă pe câmpul de luptă”, a spus președintele Rusiei.

Fond special pentru asistență a familiilor soldaților morți

”Vreau să mulțumesc tuturor, poporului Rusiei, pentru curaj și determinare, să le mulțumesc eroilor noștri – soldați și ofițeri ai armatei și marinei, angajaților Gărzii Naționale, serviciilor speciale, patrioților, voluntari”, spune Vladimir Putin în aplauzele asistenței.

Cuvinte speciale adresate locuitorilor din Donețk și Lugansk, Zaporojie și Herson.

”Datoria noastră este să sprijinim familiile care și-au pierdut rude și persoane dragi. Le vom ajuta să-și crească copiii. Familia fiecărui membru care a participat la operațiunea militară specială ar trebui să fie înconjurată de grijă și onoare. Îmi propun crearea unui fond special de stat pentru asistență personală direcționată pentru familiile soldaților morți și veteranilor operațiunii militare speciale în Ucraina”, a anunțat Vladimir Putin.

Putin: inițiatorii sancțiunilor economice se auto-pedepsesc

Putin revine la evaluarea sa că Occidentul alimentează conflictul și, de asemenea, duce un război economic. El promite că Occidentul nu va realiza niciodată nimic.

Președintele Rusiei spune că Occidentul a început „nu doar o agresiune militară și informațională, ci o agresiune economică” împotriva Rusiei. „Nu au avut succes în niciunul dintre aceste domenii”, spune el. „Inițiatorii sancțiunilor se pedepsesc pe ei înșiși”, a spus el.

El însă recunoaște: ”Au provocat o creștere a prețurilor în propriile țări, închiderea fabricilor, prăbușirea sectorului energetic și le spun cetățenilor că rușii sunt de vină”.

Putin face referire la cifrele reduse ale PIB-ului Rusiei, dar susține că, în loc să se prăbușească economia rusă, aceasta a fost restructurată, iar Rusia încă face afaceri cu multe zone ale lumii.

Putin cere producție de masă a armelor

Președintele Putin admite că armata rusă are probleme de aprovizionare ”care nu au fost rezolvate”.

”Sarcina este de a lansa producția în masă a celor mai noi arme. Această lucrare este în desfășurare, ritmul ei este în creștere”, asigură Vladimir Putin.

Președintele completează: ”Îmi propun lansarea unui program special de închiriere preferențială de locuințe pentru lucrătorii din industria apărării. O parte semnificativă a plății pentru locuințe va fi acoperită de stat.”

Mesaj către oligarhi: Nu vă mai cheltuiți banii în Occident

Continuând tema economică, Vladimir Putin spune că vrea să construiască un sistem sigur de plăți internaționale care să reducă dependența de Occident. „Nu trebuie să ne repetăm greșelile. Nu trebuie să ne distrugem economia”.

El spune că sancțiunile occidentale menite ”să facă poporului rus să sufere” nu au avut succes și susține că ponderea rublelor rusești în tranzacțiile internaționale s-a „dublat”. El a acuzat Occidentul de „furtul” rezervelor valutare ale Rusiei dar asigură că „economia rusă a depășit toate aceste riscuri”.

În discurs, Vladimir Putin îi critică ”pe cei care și-au cheltuit banii în vest și nu în Rusia” și care acum și-au pierdut bunurile, spunând: ”Eu i-am avertizat”. Liderul de la Kremlin îi îndeamnă pe oligarhi să ia în considerare o altă opțiune – să colaboreze cu „patria lor”.

”Pentru Vest, ei sunt cetăţeni la mâna a doua. Aceşti oameni de afaceri sunt mulţi, trebuie să vină să investească în Rusia, sursa de bogăţie în viitor ar trebui să fie doar aici, în Rusia”, spune Vladimir Putin.

Planuri de viitor pentru economia Rusiei

Vladimir Putin vorbește despre planurile și ambițiile sale pentru viitor, concentrându-se în special pe îmbunătățirea conexiunilor economice. El vorbește despre extinderea autostrăzilor de la Moscova la Kazan și cu Mongolia și China, pentru a crește legăturile Rusiei cu Asia de Est.

Vladimir Putin expune și un  plan de dezvoltare a unui coridor internațional nord, sud, care să îmbunătățească legăturile cu India, Iran și Orientul Mijlociu.

Modernizarea căilor ferate și îmbunătățirea rutelor de transport maritim din nord fac, de asemenea, parte din planurile sale, anunță Putin.

Final apoteotic: Rusia își suspendă participarea la Tratatul de control al armelor

Spre finalul discursului, Vladimir Putin revine la atacurile asupra Occidentului spunând că relațiile cu SUA ”s-au degradat complet”. El susține că SUA ”vor să controleze întreaga lume” și că americanii au distrus o structură de relații internaționale creată după al Doilea Război Mondial.

În acest context, Vladimir Putin anunță asistența că Rusia și-a suspendat participarea la Tratatul de reducere a ofensivei strategice – un tratat de reducere a armelor strategice între SUA și Rusia semnat în 2002.

El mai spune că Rusia trebuie să fie pregătită să testeze arme nucleare, dar numai dacă SUA o face mai întâi.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Megadiscursul lui Putin. Moscova, 21 februarie 2023

    Acesta este cantecul de lebada neagra si primul cui in cosciugul lui Putin. Onoarea de a-l bate ii revine chiar lui Putin care tine un discurs delirant ( ” Vreau sa repet, ei au inceput razboiul, noi am utilizat forta pentru a-i opri” ) in fata unui stat , unei tari, unei natiuni si unei societati zombificate care isi trimite voios cetatenii la moarte sigura desi nu se stie pentru ce, de ce si nici pana cand.
    Din foarte multe puncte de vedere , este de neinteles ca exista o asemenea persoana („n-am vazut ochi atat de reci in viata mea ” – regina Danemarcei ) (1) , o asemenea ” operatiune militara speciala” care da peste cap echilibrul intregii comunitati internationale (2) in anul 2023 (3), in Europa (4) si in aceasta lume (5). Ceva nu este in regula …
    In cazul de fata , Putin reprezinta deja trecutul , a devenit insignifiant si este mult mai important sa urmarim privirea, atitudinile si mimica celor din sala care ne spun mult mai multe .
    Daca urmariti cu atentie profitorii regimului atenti selectati si filmati in prim plan , vedeti groaza la unii care stiu ce se intampla si presimt ce va urma , respectiv indiferenta si cinismul la ceilalti care stiu ca traiesc sau mor odata cu Putin pentru ca sunt legati cu lanturi grele de gatul lui.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Megadiscursul lui Putin. Moscova, 21 februarie 2023

    Acesta este cantecul de lebada neagra si primul cui in cosciugul lui Putin. Onoarea de a-l bate ii revine chiar lui Putin care tine un discurs delirant ( ” Vreau sa repet, ei au inceput razboiul, noi am utilizat forta pentru a-i opri” ) in fata unui stat , unei tari, unei natiuni si unei societati zombificate care isi trimite voios cetatenii la moarte sigura desi nu se stie pentru ce, de ce si nici pana cand.
    Din foarte multe puncte de vedere , este de neinteles ca exista o asemenea persoana („n-am vazut ochi atat de reci in viata mea ” – regina Danemarcei ) (1) , o asemenea ” operatiune militara speciala” care da peste cap echilibrul intregii comunitati internationale (2) in anul 2023 (3), in Europa (4) si in aceasta lume (5). Ceva nu este in regula …
    In cazul de fata , Putin reprezinta deja trecutul , a devenit insignifiant si este mult mai important sa urmarim privirea, atitudinile si mimica celor din sala care ne spun mult mai multe .
    Daca urmariti cu atentie profitorii regimului atenti selectati si filmati in prim plan , vedeti groaza la unii care stiu ce se intampla si presimt ce va urma , respectiv indiferenta si cinismul la ceilalti care stiu ca traiesc sau mor odata cu Putin pentru ca sunt legati cu lanturi grele de gatul lui.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: