joi

18 aprilie, 2024

20 februarie, 2022

UPDATE:

Detalii ale discuției Macron – Putin prezentate de Elysee și de Kremlin: Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au convenit duminică să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei. Kremlin a transmis că Putin i-a spus lui Macron că „provocările” ucrainene sunt cauza agravării ciocnirilor cu separatiştii în estul Ucrainei. 

UPDATE:


Polonia, care deține în prezent președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a anunțat duminică că va convoca o sesiune extraordinară a Consiliului Permanent al grupului privind Ucraina.

Ucraina, anunță Reuters, a cerut ca sesiunea să aibă loc luni, potrivit unei scrisori postate pe Twitter de Adam Halacinski, reprezentantul permanent al Poloniei la OSCE.

UPDATE:

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, afirmă că a venit timpul ca Occidentul să implementeze măcar o parte din sancţiunile pe care le-a pregătit împotriva Rusiei.


 „Rusia trebuie oprită chiar acum, vedem cum se desfăşoară evenimentele… A venit timpul să se acţioneze. Spun oficial că există toate motivele pentru a implementa, acum, măcar o parte din sancţiunile pregătite împotriva Rusiei”, a afirmat șeful diplomației ucrainene.

UPDATE:

Președintele Emmanuel Macron a discutat duminică cu Vladimir Putin.

„Convorbirea telefonică cu președintele Putin a durat o oră și 45 de minute. Președintele Republicii discută în prezent telefonic cu președintele Zelensky”, este în acest moment comunicatul emis Palatul Elysee. Lipsa unor detalii suplimentare arată că această convorbire nu va marca reluarea negocierilor diplomatice pe Ucraina.

După discuția cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron vorbește cu președintele Volodimir Zelenski.

INFORMAȚIA INIȚIALĂ:

Franța încearcă din nou să rezolve pe cale diplomatică conflictul Rusia – Ucraina, președintele Macron urmând să discute duminică la telefon cu președintele Vladimir Putin. Toate inițiativele diplomatice pentru calmarea situației din estul Europei au eșuat anterior, iar Occidentul se pregătește pentru cel mai rău scenariu – invazia Ucrainei.

SUA și NATO au precizat că nu vor trimite trupe în Ucraina în cazul unui atac al Rusiei, dar multe state Occidentale au furnizat și continuă să furnizeze armament Ucrainei. Canada a trimis cel mai recent drone de supraveghere și armament.

În plus, negocieri secrete sunt în desfășurare între aliații occidentali despre cum să înarmeze ceea ce se așteaptă să fie o rezistență acerbă ucraineană în cazul unei ocupații ruse, anunță The Guardian.

Boris Johnson susține până la capăt Ucraina

Până în prezent, discuțiile publice s-au limitat la subiectul sancțiunile economice pe care Occidentul le va impune economiei ruse și cercului de apropiați ai lui Putin.

Premierul Boris Johnson a susținut însă furnizarea de armament într-un discurs dramatic la conferința de securitate de la München, unde a declarat că este în interesul colectiv al Occidentului ca orice invazie rusă să „eșueze și să fie văzută ca eșuează”.

Boris Johnson a declarat și într-un interviu pentru BBC că sunt indicii care sugerează că Rusia pregătește „cel mai mare război în Europa de la 1945 încoace” și a avertizat asupra costului uman extraordinar pe care l-ar presupune o astfel de acțiune, inclusiv în rândul „tinerilor ruși”.

(Citește și: ”UPDATE / Pregătiri pentru război în Donețk, a apărut prima dovadă a regizării conflictului”)

„Toate indiciile arată că planul a început deja, într-un anume sens”, a spus premierul britanic, întrebat dacă o invazie rusă este considerată în continuare drept „iminentă”. El a spus că nu sunt semne care să atenueze această evaluare.

Serviciile de informații au ajuns la concluzia că Moscova intenționează să invadeze Ucraina și să încercuiască capitala Kiev, a mai spus Boris Johnson.

SUA promit că va furniza constant asistență militară

Discuții pe tema înarmării Ucrainei au avut loc și în SUA, unde consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan le-a spus senatorilor că SUA sunt dispuse să înarmeze o rezistență ucraineană.

Președintele Joe Biden a exclus ca trupele americane să fie trimise în Ucraina, dar a asigurat că SUA va furniza constant asistență militară.

Gradul și tipul acestei asistențe militare este încă în discuție. Domeniul de aplicare depinde în parte de evenimentele de pe teren.

În SUA, Administrația Biden a aprobat echipament militar pentru Kiev în ultimul an de aproximativ 650 de milioane de dolari (480 de milioane de lire sterline) și, mai recent, a autorizat un pachet de 200 de milioane de dolari către Ucraina, care includea rachete antitanc Javelin, alte anti-blindare. sisteme, lansatoare de grenade și muniții.

Propaganda rusă dă rateuri

Rusia a fabricat constant în ultimele 3 zile pretexte care să ”justifice” o nouă agresiune asupra Ucrainei, dar toate acestea au fost rapid demontate de Occident.

Prima tentativă a apărut pe 18 februarie, când Denis Pușilin, șeful separatiștilor din Donețk anunța într-un videoclip că a ordonat evacuarea civililor din cauza campaniei de bombardamente executate de Kiev.

Din analiza metadatelor – adică cu un simplu click dreapta pe înregistrarea video – a reieșit că acest film a fost realizat cu 2 zile înainte ca separatiștii să reclame atacurile armatei gvernamentale – foto mai jos.

În aceeași zi, Denis Pușilin reclamă un atentat la viața sa, anunțând că în mașina cu care circula a fost plasată o bombă care a distrus autoturismul în care urma să urce. Separatiștii au prezentat o poză drept dovadă.

Analiza plăcilor de înmatriculare ale autoturismului distrus a arătat însă că acestea sunt alocate unui autoturism de lux occidental, nu rablei prezentate în imagine.

Cea mai jenantă încercare a apărut o zi mai târziu, pe 19 februarie, când agenția TASS a anunțat că armata ucraineană a atacat Rusia, un obuz căzând la 1 km de graniță, în regiunea Rostov, ”la doar 300 de metri de o locuință”. Agenția a publicat și poza de mai jos- o simplă groapă într-un câmp.

Charles Michel: Occidentul nu poate întinde la nesfârșit ramuri de măslin

Occidentul nu poate întinde la nesfârșit „ramuri de măslin” Rusiei, în timp ce aceasta amplifică tensiunile în criza din Ucraina, afirmă președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Marea întrebare rămâne: vrea Kremlinul dialog?”, s-a întrebat oficialul european, duminică, într-un discurs la Conferințe pentru Securitate de la Munchen.

Oficialul european a reiterat hotărârea occidentalilor de a răspunde la orice agresiune pe teritoriul Ucrainei cu un pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

Rusia „spera să semene divizare, să ne slăbească alianţa, să ne divizeze şi, în fapt, au făcut exact contrariul”, a declarat Charles Michel, dând asigurări că unitatea americanilor şi europenilor a fost „cimentată”.

MAE recomandă românilor din Ucraina să părăsească rapid această țară

„În contextul ultimelor evoluții de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre”, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a actualizat textul alertei curente de călătorie pentru Ucraina.

MAE ”recomandă puternic” cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, manifestarea unei atenții deosebite și, de asemenea, recomandă să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând.

Totodată, MAE continuă să recomande ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă.

În egală măsură, MAE sfătuiește cetățenii români, inclusiv reprezentanții mass-media, să fie vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: