21 mai, 2023

La Chișinău a început Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Manifestarea, la care participă președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, este organizată în Piața Marii Adunări Naționale, dar și în alte 33 de orașe din Europa.

„Moldova alege Europa, iar dreptul ei să-și aleagă propriul destin trebuie respectat”, a declarat Roberta Metsola înainte de a ajunge la Chișinău.

Adunarea a fost convocată de președintele Republicii, Maia Sandu, ca răspuns la șirul de provocări rusești care încearcă să țină Republica Moldova în zona sa de influență, departe de UE.

Rezoluția Adunării Naționale Moldova Europeană: modificarea Constituției


Aderarea la Uniunea Europeană este calea unică ce poate aduce pentru Republica Moldova stabilitate în faţa provocărilor şi unica şansă de dezvoltare care va permite generaţiilor următoare să-şi realizeze potenţialul, se arată în textul rezoluţiei adoptate simbolic de zecile de mii de participanţi la Adunarea „Moldova Europeană”, desfăşurată duminică în centrul Chişinăului.

„Noi, cetăţenii Republicii Moldova, ne-am adunat la 21 mai 2023 în Piaţa Marii Adunări Naţionale, într-un moment hotărâtor pentru soarta ţării, pentru a afirma aspiraţia Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, la dezvoltarea căreia dorim să ne aducem contribuţia, în virtutea faptului că suntem europeni, atât istoric, geografic, cultural, cât şi prin valorile de temelie”, se arată în textul documentului.

Cele 7 puncte din textul Rezoluţiei:

  1. Să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această aspirație comună a cetățenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova.
  2. Să asigure cât mai rapid deschiderea negocierilor de aderare și să întărească instituțiile statului pentru a garanta aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
  3. Să asigure o transpunere rapidă a legislației europene prin implicarea specialiștilor din țările care au parcurs recent aceeași etapă de aderare, în special, din România. Să pregătească funcționarii publici, primarii, mediul academic, oamenii de afaceri pentru procesul de aderare la UE cu obiectivul de a crește capacitatea de absorbție a fondurilor europene și de a utiliza pe deplin beneficiile procesului de aderare în vederea modernizării țării.
  4. Să extindă contextul internațional al negocierilor pentru rezolvarea pașnică, definitivă a conflictului transnistrean și să folosească procesul de aderare la UE drept catalizator pentru creșterea bunăstării și nivelului de trai al cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată.
  5. Să-și unească eforturile pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor și a ridica nivelul de trai la standardele europene și pentru modernizarea localităților, așa încât toți cetățenii să aibă acces la servicii și utilități de calitate, la nivel european.
  6. Să asigure interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piața europeană – electric, de transport de gaze, rutier, feroviar, de comunicații – pentru a exclude orice tip de șantaj și a asigura independența Republicii Moldova de a se dezvolta liber și fără constrângeri.
  7. Să condamne cu fermitate războiul ilegal și inuman început de Rusia în Ucraina care subminează stabilitatea și afectează grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova, și să ia o poziție clară împotriva persoanelor care au declanșat războiul, a celor declarate criminali de război de instituțiile internaționale și a celor care susțin războiul și participă la destabilizarea situației din regiune și din țara noastră.

Roberta Metsola se adresează moldovenilor în limba română

Roberta Metsola și-a început discursul în limba română și a fost primită cu urale de public

„Dragi cetățeni ai Republicii Moldova, dragi Europeni. Am venit să aduc un singur mesaj: Europa este Moldova, Moldova este Europa”, a spus președintele Parlamentului European.

„Maia Sandu personifică ceea ce înseamnă să fii european”, spune Roberta Metsola, într-un omagiu prelungit la adresa șefei statului moldovean.


Roberta Metsola a lăudat curajul Moldovei, care a „sfidat” amenințările rusești și a primit sute de mii de refugiați din Ucraina și a precizat că Parlamentul European „recunoaște” marile eforturi făcute de Moldova pentru procesul de integrare europeană, chiar în condițiile unui război în țara vecină.

„Ați ales Europa, iar acum aveți dreptul și responsabilitatea să mergeți până la capăt. În ultimii ani ați făcut pași importanți, chiar și în aceste condiții, cu război la graniță, nu v-ați abătut de la cale”, a spus Roberta Metsola.

Maia Sandu: Moldova trebuie să adere la UE în următorii 7 ani

„Locul Rep. Moldova e în UE. Obiectivul nostru de țară este ca Republica Moldova să fie membru cu drepturi depline a Uniunii Europene. Europa este mai mult decât o lozincă politică, e un mod de viață, o șansă a poporului nostru să trăiască în pace și belșug”, a spus în discursul de deschidere președintele Maia Sandu.

„Moldovenii trebuie să fie europeni nu doar în valori, dar și în acte”, a mai afirmat președinta Maia Sandu în deschiderea Adunării „Moldova Europeană”.

Ea a vorbit despre „piedicile” pe care R. Moldova le-a avut în ultimii 30 de ani, din cauza cărora țara nu și-a putut urma calea europeană. Președinta a spus că odată intrată în UE, Moldova va fi în sfârșit în siguranță, având parteneri puternici.

Maia Sandu a omagiat eroismul ucrainenilor: „Acest război ne arată că nu mai vrem să fim sub șantajul Kremlinului!”.

Maia Sandu cere moldovenilor să se concentreze asupra a ceea ce îi unește, anume dorința de a trăi în UE, indiferent de limbă maternă sau religie. „Cu siguranță, Moldova va fi în UE”.

Președinta a menționat că R. Moldova trebuie să adere la UE în următorii 7 ani, până în 2030.

Ea s-a adresat adunării și în limba rusă, ucraineană dar și găgăuză, insistând că UE este inclusiv o garanție a drepturilor minorităților etnice.

Maia Sandu a prezentat și un set de „sarcini” pentru fiecare moldovean, inclusiv propagarea și explicarea ideii de integrare rudelor, cunoscuților, celor care „stau la dubii”. „Să începem să privim cu mândrie Moldova”, a îndemnat Maia Sandu, arătând spre campioni sportivi, oameni de afaceri de succes ș.a.

„Azi, pe 21 mai 2023, ne-am adunat din nou, tot neamul, grămăjoară, ca să spune o singură voce că moldovenii sunt europeni și că peste șapte ani trebuie să devenim membri ai UE”, a adăugat Maia Sandu.

Contramanifestații la intrarea în Chișinău

Poliția a intervenit duminică dimineață la intrarea în orașul Chișinău, pe strada Calea Orheiului, după ce câteva persoane care se îndreptau spre Adunarea „Moldova Europeană” s-au luat la ceartă cu un grup de protestatari.

Contramanifestația este organizată de membrii organizațiilor „Haiducii” și „Izvorul Speranței”, au declarat participanții la protest Europei Libere Moldova. Cu pancarte pe care scrie „Moldova țară neutră”, protestatarii spun că nu sprijină organizarea Adunării „Moldova Europeană”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: