luni

23 mai, 2022

Australia se alătură boicotului Jocurilor Olimpice de la Beijing

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 decembrie, 2021

Australia a anunţat că se alătură SUA în boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, din 2022, informează BBC. Statele Unite au anunțat luni că, din cauza îngrijorărilor legate de respectarea drepturilor omului în China, nu va autoriza deplasarea niciunui diplomat american la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Prim-ministrul Scott Morrison a spus că a luat o decizie similară cu cea americană ca răspuns la încălcarea drepturilor omului în provincia Xinjiang din China şi la „multe alte probleme pe care Australia le-a ridicat în mod constant”. Sportivii vor participa jocuri, a adăugat el.

Scott Morrison a spus că „nu este o surpriză” faptul că Australia s-a alăturat boicotului, având în vedere că relaţiile cu China s-au deteriorat în ultimii ani. „O fac pentru că este în interesul naţional al Australiei. Este lucrul corect de făcut”, a spus premierul australian, miercuri.


El a acuzat China că respinge oportunităţile de îmbunătăţire a relaţiilor, insistând că Australia rămâne deschisă discuţiilor bilaterale.

Ambasada Chinei în Australia a răspuns astfel la această decizie: „Munţii nu pot opri curgerea râului în mare. Succesul Australiei la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing depinde de performanţa sportivilor australieni, nu de prezenţa oficialilor australieni şi de poziţiile politice ale unor politicieni australieni”.

Aceasta a adăugat că vina pentru starea actuală a relaţiilor China-Australia ţine direct de partea australiană.

La o conferinţă de presă susţinută, marţi, de purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian a acuzat SUA de încălcarea „neutrităţii politice în sport” şi a spus că boicotul propus este „bazat pe minciuni şi zvonuri”.


Tensiunile sunt mari între cele două ţări. SUA au acuzat China de genocid în reprimarea minorităţii uigure predominant musulmane din regiunea de vest Xinjiang, o acuzaţie pe care Beijingul a negat-o cu fermitate.

Relaţiile sunt, de asemenea, tensionate din cauza suprimării libertăţilor politice în Hong Kong de către China şi din cauza preocupărilor faţă de jucătoarea chineză de tenis Peng Shuai, care nu a mai fost văzută de câteva săptămâni după ce a acuzat un înalt oficial guvernamental de viol.

Canberra a ajuns să vadă din ce în ce mai mult China ca pe o ameninţare pentru securitate, pe fondul acuzaţiilor conform cărora Beijingul ar fi intervenit în politica şi societatea australiană. De asemenea, este îngrijorată de soarta a doi cetăţeni australieni care rămân închişi în China.

Scriitorul pro-democraţie Yang Hengjun a fost acuzat de spionaj şi ar fi fost torturat de la arestarea sa, în ianuarie 2019. Jurnalistul Cheng Lei a fost reţinut fără acuzaţii, din luna august a anului trecut.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Se speculează că şi alte ţări, inclusiv Canada şi Japonia, iau în considerare boicotarea diplomatică a Jocurilor Olimpice de la Biejing. Noua Zeelandă a confirmat că nu va trimite oficiali din cauza preocupărilor legate de Covid.

Comitetul Olimpic Australian a declarat că sprijină decizia guvernului său, dar doreşte să asigure siguranţa celor aproximativ 40 de sportivi australieni care vor participa la competiţia care va avea loc între 4 şi 20 februarie 2022.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: