Lituania a făcut luni un pas spre independența energetică față de gazul rusesc: un vas numit simbolic The Independent, în fapt un terminal de gaz lichefiat plutitor, a ancorat la țărmul țării baltice, în orașul Klaipeda.
Un proiect geostrategic
„Este un proiect strategic geopolitic care ar putea decide viitorul întregii regiuni. Lituania va deveni un garant al securității energetice pentru întreaga regiun baltică”, a spus președinta Dalia Grybautskaite.
„De acum înainte nimeni nu ne va mai impune un preț al gazului și nimeni nu ne va mai putea cumpăra voința politică”, a mai afirmat președinta, citată de presa internațională.
Comisia Europeană arăta, într-un raport publicat în 16 octombrie, că orice întrrupere de către Rusia a gazului pentru o lună ar cauza importante deficiențe de alimentare cu gaz în Estonia și Lituania.
În absența terminalului de GPL de la Klaipeda, situația ar fi mai dramatică în Estonia, întrucât – în 4 – 5 zile – nu ar mai exista gaz în sistem nici măcar pentru consumatorii protejați, în 45 zile arăta Comisia. Odată funcțional, terminalul de GPL aplimentarea consumatorilor protejați ar fi asigurată în toate cele trei țări baltice.
Recondiționarea acestui vas de fabricație sud-coreeană, de mărimea a trei stadioane de fotbal, devenit terminal de GPL a durat 3 ani și a costat 128 de milioane de dolari. Dar aici gazul lichefiat va fi transformat în gaz și pompat pe țărm. Resursele stocate pe Independent ar putea înlocui toate cele 2,7 miliarde de metri cubi anuali de gaz furnizat de Rusia.
Putere de negociere a prețului cu Gazprom
În plus, terminalul acordă Lituaniei o putere mai mare de negociere cu Gazprom, tradusă în 2,9 milioane de euro, atunci când contractul privind alimentarea pe termen lung pe care țara îl are încheiat cu gigantul rus va ajunge la final, anul viitor. Lituania plătește cel mai mare preț din UE pe mia de metri cubi de gaz.
Statul baltic nu respinge ideea unui nou contract cu Gazprom, atâta vreme cât prețul gazului este unui ieftin și competitiv pe piață, dar, în același timp, ar putea să renunțe la un astfel de cord economic, a spus președinta Lituaniei, Dalia Grybautskaite.
În acest moment, Vilniusul plătește cu 36% mai mult pentru gaz decât Germania. Iar Gazprom a vândut acestei țări 0,6 % din totalul producției sale în 2013.