vineri

29 martie, 2024

26 iunie, 2014

Etapa de subscriere pentru oferta publică de acţiuni Electrica s-a încheiat cu succes iar gradul de supra-subscriere este de peste 200%, a declarat joi ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Conform ministrului Nicolescu, sindicatul de intermediere analizează acum solicitarea ministerului Energiei cu privire la creşterea procentului de acţiuni (de la 15 la 20%) care poate fi acordat marilor şi micilor investitori.

Optimism generat de datele tehnice

Oficiali ai guvernului au prezentat joi, la sediul Electrica, datele generale în legătură cu vânzarea pe burse a acţiunilor Electrica, caracterizând prima etapă a procesului drept un succes.


În condiţiile în care “consorţiul analizează posibilitatea procentului de acţiuni destinat retailului”, ministrul Răzvan Nicolescu a afirmat că suma totală atrasă prin procesul de listare va fi comunicată după încheierea discuţiilor privind alocarea unei cote mai mari de acţiuni pentru micii investitori.

Prezent la eveniment, Gabriel Dumitraşcu, director general al Direcţiei Generale de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului, a anunţat că 25% dintre subscrieri au fost făcute de investitori români (fonduri de pensii şi SIF-uri), 23% investitori instituţionali din Marea Britanie, 17% investitori din Polonia şi 13% investitori din Statele Unite.

“Mediul ne-a fost ostil, chiar din prima zi de listare. Tranşa de 7% pentru retail mici a avut ca suport peste 12,4 milioane acţiuni a fost suprasubscrisă, peste 42 milioane de cereri, dintre care 8,5 milioane acţiuni solicitate în tranşa garantată care era de până la 10 milioane acţiuni. Restul sunt subscrieri pe tranşa deschisă. Investitorii mari au avut o alocare de 8% din ofertă, 14,1 milioane acţiuni, care a generat o cerere de peste 120 milioane. Semnificativ. Subscrierea s-a dublat în ultima zi, asta spune mult”, a afirmat Gabriel Dumitraşcu.

Statul îşi propune să obţină minim 1,95 miliarde de lei de pe urma vânzării unui pachet de 177 milioane de acţiuni deţinute la Electrica. După vânzarea pachetului, participaţia statului la Electrica se va reduce la aproximativ 48%.


“Vrem să transformăm Electrica într-un exemplu de guvernanţă corporativă pentru România şi pentru regiune. Este cea mai mare listare de pe piaţa de capital, practic, prima privatizare făcută exclusiv prin intermediul pieţei de capital”, a precizat ministrul Răzvan Nicolescu.

Electrica, trend economic descendent

Potrivit datelor companiei, Electrica a înregistrat în primul trimestru un profit net consolidat, excluzând participaţiile minoritare, de 60 milioane lei, sub cel raportat în aceeaşi perioadă din 2013.

Anul 2013 s-a încheiat cu un profit de 243,4 milioane lei, cu 32% sub cel raportat în 2012.

Înainte de listarea la bursă, Grupul Electrica a fost reorganizat- participaţiile minoritare ale grupului au fost transferate către o societate nou-înfiinţată.

Electrica este distribuităr de energie, ce operează în baza unor contracte de concesiune valabile până în 2054 şi în baza unor licenţe ANRE valabile până în 2027, cu opţiune de reînnoire pe alţi 25 de ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: