joi

25 aprilie, 2024

19 iulie, 2021

turism grecia coronavirusDe pe 18 iulie, Spania este încadrată de autoritățile sanitare din România în categoria țărilor cu risc epidemiologic foarte ridicat (zona roșie), iar Grecia a intrat în zona galbenă, conform ultimei actualizări a listei țărilor cu risc epidemiologic.

Actualizarea impune noi reguli pentru românii care se întorc din aceste state, ce pot fi costisitoare în cazul persoanelor nevaccinate, conform noilor reglementări privind carantinarea suspecților de Covid-19.

Ultima updatare, intrată în vigoare la 18 iulie, ora 00.00, conține mișcări importante legate de țări ce figurează printre principalele destinații turistice ale românilor:

  • Spania și Portugalia au urcat în zona roșie
  • Grecia a intrat în zona galbenă

Ce înseamnă aceste aceste încadrări pentru persoanele care vin din aceste țări 


Pentru cei sosiți din zona roșie:

  • sunt scutite de carantină doar persoanele vaccinate împotriva Covid-19, cu ambele doze. Restul persoanelor sunt obligate să stea 14 zile în carantină

Pentru persoanele venite din zona galbenă:

  • sunt scutite de carantină persoanele vaccinate împotriva Covid-19, cele care prezintă un test PCR negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte și cele care dovedesc trecerea prin această boală

În grupa galbenă sunt cuprinse țările cu o incidență cumulată a cazurilor de Covid-19 de peste 1,5 la mia de locuitori și până în 3 la 1.000 de locuitori, iar toate statele cu o incidență mai mare de 3 cazuri la 1.000 de locuitori sunt încadrate în zona roșie.

Carantina la revenirea din vacanța în străinătate, decontată doar 5 zile, începând de la 1 august

Mișcarea ascendentă în lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat le impune celor care pleacă în străinătate fără a fi vaccinați să se pregătească de cheltuieli neprevăzute odată cu revenirea în țară. Digi24 a relatat în weekend că sute de turiști români s-au întors sâmbătă din Grecia, deși mai aveau o zi de cazare, pentru a nu plăti testele PCR impuse de duminică.


De la 1 august intră în vigoare o prevedere ce ar putea face ca vacanța în străinătate să aibă urmări și mai costisitoare. Conform unei OUG aprobate la sfârșitul lunii iunie, pentru unele dintre persoanele care au plecat în interes personal (vacanță etc.) în străinătate, Fondul național unic de asigurări de sănătate (FNUAS, gestionat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate) va deconta doar cinci zile de carantină:

Persoana suspectă pentru care se instituie carantina întrucât aceasta provine dintr-o zonă în care, la momentul inițierii deplasării, există epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, în care s-a deplasat în interes personal, la întoarcerea pe teritoriul României, indemnizația prevăzută la art. 18 lit. b) se suportă pentru o perioadă de 5 zile din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

(Citiți și: “Concediile medicale în anul pandemiei – un record istoric pentru România. Statul rămâne în urmă cu plățile către companii”)

Bulgaria, cel mai diminuat risc de a necesita carantinarea la revenirea în țară

Incidența Covid-19 a urcat în Grecia, într-o singură săptămână, de la 0,7, la 1,7 cazuri la 1.000 de locuitori, o evoluție rapidă previzibilă în majoritate a țărilor cu număr mare de turiști.

Evoluție similară a avut, în contextul variantei Delta a noului coronavirus, și Spania, unde incidența era vineri de 3,8, față de 2,2 cazuri la 1.000 de locuitori, în urmă cu o săptămână.

Surprize nu vor avea însă turiștii care și-au rezervat vacanțe în Bulgaria, unde incidența bolnavilor Covid-19 rămâne constant, de mai multe săptămâni, la 0,1 cazuri la 1.000 de locuitori.

Bulgaria se situează pe primul loc în topul destinațiilor de concediu ale românilor – vizitată de 2,1 milioane de români în 2019 și aproape un milion, în 2020.

Pe locul doi se plasează Grecia – cu aproximativ 1,4 milioane de turiști români, și Turcia – aproape un milion.

Pentru această vară, grupul de turism TUI a anunțat că cele mai populare destinaţii de vacanţă pentru români sunt oraşul Burgas din Bulgaria, regiunea Antalya din Turcia și insulele grecești.

Surprize și la destinație: 2.500 de turiști nu pot ajunge în insulele grecești – nu au documentele necesare

Aproximativ 2.500 de persoane au primit interdicţia de a se urca la bordul feriboturilor către insulele greceşti doar în ultimele trei zile întrucât nu aveau documentele necesare, a anunţat luni ministrul transporturilor maritime Giannis Plakiotakis, citat de Ekathimerini, relatează Agerpres.

Garda de Coastă elenă a fost însărcinată să verifice dacă măsurile de siguranţă privind sănătatea publică sunt respectate în porturi începând cu 13 iulie, pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că turişti greci şi străini care călătoresc către şi dinspre insule sunt cei care răspândesc infecţiile cu coronavirus.

Plakiotakis a recunoscut că, înainte ca Garda de Coastă să preia verificările de la autorităţile portuare, controalele erau „inadecvate”, notează publicaţia elenă online.

„Acesta este motivul pentru care Garda de Coastă a preluat verificările înainte de îmbarcare”, a declarat el luni pentru Open TV.

Autorităţile elene au fost nevoite să înăsprească regulile sanitare pe fondul creşterii noilor infecţii în unele destinaţii estivale populare.

Duminică, a fost anunțată o interdicţie de deplasare de cinci ore pe timpul nopţii şi o interdicţie non-stop asupra muzicii în baruri, cafenele şi restaurante pe Insula Mykonos din Arhipelagul Cicladelor. În acelaşi timp, ministrul adjunct al protecţiei civile Nikos Hardalias a avertizat săptămâna trecută că guvernul mai are „un pas” până la impunerea restricţiilor în Santorini, Paros, Ios, precum şi în Rethymno şi Heraklion în Creta.

Călătorii către insule trebuie să prezinte fie un certificat de vaccinare Covid-19, o dovadă că s-au vindecat recent de acaestă boală, un test PCR negativ efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei sau un test rapid negativ efectuat cu 42 de ore înainte de călătorie.

Începând cu 16 iulie, călătorii nevaccinaţi care se întorc în Grecia continentală trebuie să prezinte un autotest negativ sau un test rapid pentru a se urca la bordul unui feribot.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: