Conducerea Partidului Social Democrat susţine că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a fost exclus din PSD pentru că acesta ar fi ”făcut jocul puterii”, permiţând adoptarea legilor educaţiei şi votului prin corespondență, cu susţinerea senatorilor PDL şi UNPR.
PSD a enumerat acuzaţiile aduse lui Geoană, într-un comunicat de presă emis marţi seara, după decizia Comitetului Executiv Naţional al partidului, de excludere a lui Geoană din partid.
- Mircea Geoana a iniţiat, în acest an, în mod repetat, acţiuni de divizare a PSD, a făcut declaraţii împotriva conducerii partidului, a încercat sa destabilizeze USL şi a încălcat în repetate rânduri deciziile adoptate statutar, beneficiind în mod explicit de sprijinul grupurilor UNPR şi PDL din Senat.
- Mircea Geoană a încălcat Programul politic adoptat în cadrul Congresului şi Consiliului Naţional, care prevede ca obiectiv strategic promovarea USL şi lupta împotriva actualei puteri”.
- A contestat protocolul USL, pretinzând candidatura proprie la preşedinţia României. Prin intenţiile exprimate, Mircea Geoană a transmis mesajul că PSD trebuie să facă un joc prin care să încalce înţelegerile politice asumate alături de partenerii din cadrul USL.
- Mircea Geoană a continuat acest tip de atitudine şi după recomandarea CNAIM (Comisia PSD de disciplină), minţind cu privire la faptul că liderii partidului i-ar fi promis că poate fi candidat al USL la preşedinţie.
- Mircea Geoană a făcut jocul puterii, adversarul declarat al PSD şi USL, prin mai multe gesturi. Deşi BPN al PSD îl mandatase să nu semneze Legea Educaţiei, în şedinţa Senatului în care aceasta a fost discutată, Mircea Geoană l-a desemnat drept înlocuitor pe Alexandru Pereş (PDL), care a semnat în locul său documentul. (decembrie 2010).
- A permis, prin neimplicare, adoptarea tacită a proiectului de lege privind votul prin corespondenţă, în ciuda opoziţiei puternice atât a PSD, cât şi a societăţii civile.
- Nu s-a raliat niciun moment la protestele publice, susţinute de opoziţie, presa şi societatea civilă, împotriva fraudei comise de Roberta Anastase, în cazul legii pensiilor, evitând să susţină vreun mesaj public consistent, care să conţină critici la adresa actualei puteri pe acest subiect.
- Mircea Geoană nu s-a implicat absolut deloc în promovarea proiectului USL, precum şi a politicilor şi acţiunilor sale. Dimpotrivă, în repetate rânduri a atacat USL folosindu-se inclusiv de negocierile din alianţă.
- Mircea Geoană nu a respectat decizia din 7 noiembrie a BPN de înlocuire a sa de la conducerea Senatului cu domnul Titus Corlăţean, alegând să rămână în funcţie cu sprijinul politic al PDL si UNPR. (Luni, 7 noiembrie, şedinţa de la Senat a fost deschisa cu 117 membri prezenţi, dintre care 63 erau reprezentanţii USL – deci, există cadrul potrivit realizării acestei înlocuiri, dar acţiunea a fost blocată, cu sprjinul grupurilor PDL şi UNPR, refuzând să transmită conducerea şedinţei către vicepreşedintele Ion Chelaru).
- Mircea Geoană nu este la prima abatere, ci la a treia. A fost suspendat pentru 6 luni tot pentru declaraţii ostile la adresa conducerii PSD, după ce, timp de alte trei luni, i s-a interzis să se mai exprime în numele partidului (august 2010)”, precizează PSD.
- Mircea Geoană nu a participat la lucrările Consiliului Naţional, preferând să facă declaraţii de presă de natură să perturbe activitatea acestuia, atacându-şi colegii.
- Mircea Geoană a prezentat public o viziune economică diferită de cea a USL, contestându-i, în acest mod, credibilitatea şi competenţa. (Chiar în cadrul întâlnirii personale cu delegaţia FMI, alţturi de reprezentantii PDL şi UNPR, Mircea Geoană a înaintat acestei delegaţii o serie de măsuri scrise diferite de cele asumate de conducerea USL).
- Mircea Geoană a făcut declaraţii repetate, la majoritatea posturilor TV, prin care a contestat deciziile partidului, adoptate în forurile sale statutare.
- Mircea Geoană a făcut declaraţii despre ideologia social-creştină, ca alternativă la social-democraţia asumată de PSD (emisiune The Money Channel).
- Mircea Geoană a permis utilizarea bazei de date cu adresele de email a tuturor liderilor locali ai partidului, baza de date deţinută din perioada în care ocupa funcţia de preşedinte al partidului, pentru transmiterea unor documente neoficiale privind activitatea internă a PSD. Mircea Geoană a transmis în repetate rânduri la presă şi către membrii ai diverselor structuri politice ale PSD scrisori şi materiale folosind adresa preşedinte@senat.ro; a folosit sediul de la Senat cu însemnele PSD pentru declaraţii de presă împotriva conducerii Partidului.
- Mircea Geoană a militat pentru ruperea PSD şi pentru formarea unei noi formaţiuni politice.
- Mircea Geoană nu a lămurit nici până acum acuzaţiile referitoare la întâlnirile organizate de domnia sa (inclusiv la hotel Ramada) prin care a instigat membrii de partid împotriva conducerii, precum şi împotriva direcţiei asumate de PSD prin structurile sale statutare (februarie 2011).
- Mircea Geoană a promovat persoane care au în mod clar o agendă împotriva PSD (precum Cozmin Guşă).
- Mircea Geoană a ales să continue să atace public lideri din conducerea PSD (inclusiv înainte de Consiliul Naţional de luna trecută, când domnul Geoană a lansat atacuri publice agresive împotriva preşedintelui de onoare, domnul Ion Iliescu), creând sentimentul că partidul este fracturat înaintea bătăliei electorale din 2012.
- În urma acţiunilor sale ca lider PSD, Mircea Geoană a creat o problemă insurmontabilă pentru partid în ceea ce priveşte datoriile acumulate în campania din 2009; a refuzat constant să acorde sprijin în vederea soluţionării acestei situaţii dificile sau să ofere date şi informaţii de natură a evita executarea PSD din cauza acestor debite.
- Mircea Geoană a avut poziţii publice contrare Partidului Socialiştilor Europeni, lăudând pachetul economic adoptat prin votul popularilor la Parlamentul European, în contextul în care socialiştii europeni s-au opus în mod clar acestui pachet.
Ponta: Prin decizia PSD, Geoană pierde președinția Senatului
Președintele PSD, Victor Ponta, susține că decizia CexN a PSD de excludere a lui Geoană din partid ar conduce automat la schimbarea acestuia din funcția de șef al Senatului cu un senator PSD, cel mai probabil vicepreședintele Camerei Superioare Ioan Chelaru.
”Prin decizia de astăzi după ce o vom înregistra la secretariatul Senatului, domnia sa de drept pierde funcţia politică şi funcţia poate fi ocupată, conform deciziei Curţii, doar de un alt membru al aceluiaşi partid”, a afirmat Victor Ponta.
El nu s-a arătat, însă, foarte sigur de înlocuirea automată a lui Geoană, luând în calcul susținerea acestuia de către senatorii Puterii.
”Eu sunt convins că domnul Geoană nu va accepta să rămână peşedintele Senatului cu sprijinul de la Putere. Va fi o dezamăgire, dar nu prima”, a spus Ponta.
În context, liderul PSD a susținut că nu are o problemă de autoritate în partid.
”Nu am problemă de autoritate. Decizia de azi am fost nevoit să o iau. Eu i-am cerut să predea funcţia şi atribuţiile de preşedinte al Senatului lui Chelaru şi nu aş fi supus la vot excluderea domniei sale pentru că s-ar fi supus solicitării. A refuzat”, s-a justificat șeful PSD.
Geoană ameninţă cu Congresul PSD
După ce CexN al PSD a decis excluderea sa din partid, Mircea Geoană i-a avertizat pe preşedintele Victor Ponta şi ceilalţi lideri social-democraţi că înainte de alegerile locale şi parlamentare din anul 2012 se va reuni Confresul PSD, cel mai înalt for al formaţiunii, care va schimba actuala echipă de conducere.
”Cred că în acest moment partidul nostru se îndreaptă într-o greşită şi nefericită direcţie. S-a vorbit în această şedinţă şi despre congres extraordinar. Vreau să le spun celor care mă susţin din partid şi opinia publică că mai devreme sau mai târziu, înainte de alegerile de anul viitor, un astfel de congres care să înlăture o astfel de echipă de conducere va avea loc şi va reuşi, sunt convins, să înlăture şi ranchiuna fără sfârşit a domnului Ion Iliescu şi această incapacitate cronică a dlui Ponta să conducă un partid de talia PSD”, a spus Geoană, după decizia de excludere a sa din PSD.
Mircea Geoană a fost, exclus, marți, din Partidul Social Democrat, printr-o decizie a Comitetului Executiv Național al PSD, luată cu o majoritate covârșitoare.
50 de membri ai CexN au votat pentru excluderea fostului președinte al PSD, 5 au votat împotrivă și trei membri s-au abținut.
”Adio, tovărăși, pe curând, prieteni!”, a spus Geoană, la finalul ședinței, acuzând conducerea partidului de ”mentalitate bolșevică”.
“Este o decizie profund nedreaptă. În PSD domneşte o mentalitate bolşevică, cine are altă părere trebuie exclus”, a mai afirmat Geoană.
El l-a criticat pe președintele PSD, Victor Ponta, pentru faptul că ar fi ”o marionetă” a președintelui de onoare, Ion Iliescu, și a șefului Consiliului Național al PSD, Adrian Năstase.
„Din păcate, acest partid, atâta vreme cât este condus din umbră de domnii Iliescu şi Năstase nu are nicio şansă de reformare. Au pus în fruntea partidului o marionetă pe care o manipulează şi care are, la o vârstă atât de fragedă, apucături tiranice şi o lipsă cumplită de caracter”, a mai spus fostul președinte al PSD.
Cel mai dur, însă, Geoană l-a atacat pe Ion Iliescu.
“Domnul Iliescu este o piază rea pentru acest partid. Acest om nu se poate transforma. Băsescu a ajuns preşedinte pe mâna lui Iliescu. Nu mă despart de partid. Nu mă despart de membri, de votanţi. Rămân fidel ideilor mele politice, dar nu pot fi în compania unor oameni care nu au un minimum de respect să spună pentru ce sunt acuzat”, a spus Mircea Geoană.
Președintele Senatului a lăsat să se înțeleagă că își va menține cea de-a doua poziție în stat.
”Mă duc la birou, am treburi de făcut”, le-a spus Geoană jurnaliștilor, îndreptându-se spre biroul său de la Senat.
Alte declarații din PSD:
- Ion Iliescu, președinte de onoare al PSD. ”Acest om (Geoană – n.r.) n-a învăţat nimic. A intrat în partid fără ştie ce e aia partid, i s-au oferit funcţii, deşi nu avea experienţa necesară. N-a învăţat nimic din pierderea alegerilor. El a contribuit la pierderea alegerilor şi în 2004, când era recomandat ca posibil prim-ministru şi a ţinut neapărat să iasă în lume. Vă amintiţi în 2004, când a spus că nu are nevoie de voturile PRM, a câştigat Băsescu în 2004. În 2009 vă amintiţi cu toţi… N-a explicat nici până acum motivaţia mersului lui în noapte la Sorin Ovidiu Vântu. A pierdut alegerile, a pierdut în partid şi n-a tras învăţămintele necesare. Şi iată, îşi permite o asemenea obrăznicie”.
- Adrian Năstase, președintele Consiliului Național al PSD. ”Cred că, după ce (Geoană) se va gândi la ceea ce s-a întâmplat – poate era bine să se gândească chiar înainte – va descoperi că el are în primul rând cea mai mare parte din vină. Păcat că lucrurile s-au întâmplat aşa. Cred că un partid devine mai puternic prin adăugare, şi nu prin ieşirea unor oameni din partid, sper să începem acest gen de abordare”.
PDL vânează președinția Senatului
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, marţi că, prin excluderea lui Mircea Geoană din PSD, social-democrații au făcut un gest minunat de a ceda funcţia de preşedinte al Senatului coaliţiei de la guvernare, arătând că PDL ar trebui să ocupe acestă funcţie.
„PSD a făcut un gest minunat prin excluderea lui Mircea Geoană: să ne cedeze nouă conducerea Senatului. E o problemă internă a PSD, dar PSD nu a făcut altceva decât să ne ajute să preluăm conducerea Senatului„, a precizat Mircea Toader, pentru Mediafax.
El a adăugat că acest lucru arată „gradul de maturitate” a celor din PSD.