vineri

29 martie, 2024

27 iunie, 2021

criza forta de munca UK
Abatoarele britanice doresc mai mulți lucrători din UE

Sectorul alimentar din Marea Britanie se confruntă cu provocarea majoră a lipsei forței de muncă, de la abatoare şi până la restaurante, un efect direct al ieșirii din Uniunea Europeană.

Pe măsură ce sunt eliminate restricțiile impuse de pandemia coronavirus, industria alimentară britanică ar trebui să lucreze la capacitate maximă, dar este afectată de criza de personal provocată de Brexit. În plus, pandemia i-a alungat și pe cetățenii UE care rămăseseră.

Procesatorii de carne sunt forţaţi să reducă producţia, pentru că deficitul „catastrofal” de şoferi perturbă livrarea de alimente către supermarketuri, potrivit Bloomberg.

Lanțurile de aprovizionare se rup. Restaurantele măresc salariile angajaților


Depozitele angros şi fermele suferă de asemenea de lipsa forței de muncă, iar lanțurile de aprovizionare riscă să se rupă.

Pub-urile şi restaurantele sunt forţate să îşi restricţioneze serviciile şi, mai ales cele din catalogul Michelin, sunt nevoite să majoreze salariile chef-ilor și angajaților lor.

„Trebuie să luptăm în fiecare zi pentru a rezolva problemele de-a lungul lanţurilor de aprovizionare. Vedem deja rafturi goale în unele părţi în supermarketuri şi în sectorul ospitalităţii. Situaţia va continua. Vom vedea probleme intermitente pe întreg parcursul verii”, spune Shane Brennan, preşedintele Cold Chain Federation.

Brexitul a limitat intrările de muncitori cu salarii mici veniți mai ales din estul UE, iar pandemia a agravat problema, pentru că mii de oameni din blocul comunitar au plecat din Marea Britanie. Acum, că economia se redeschide, mulţi din aceşti muncitori nu se grăbesc să se întoarcă.


„Întreaga industria alimentară se luptă în acest moment. Am ajuns la disperare și pare că ne îndreptăm spre un zid”, spune Nick Allen, director la British Meat Processors Association, citat de Bloomberg.

Industria alimentară cere adăugarea lucrătorilor din UE pe lista  „personalului calificat”

Fructele şi legumele riscă să se altereze dacă nu sunt culese la timp din fermele locale, iar retailerii trebuie să ceară mai multe livrări din Europa.

Industria cărnii trebuie să-și reducă activitatea, deși cererea crește.

Și, cum 60% dintre angajații din industrie sunt din UE, patronatele cer guvernukui să adauge personalul de care au nevoie pe lista lucrătorilor calificați care pot veni să muncească în Marea Britanie.

„Guvernul trebuie să recunoască sectorul alimentar un caz special care să fie tratat ca o problemă de securitate naţională. Pierderea controlului asupra modului în care ne hrănim ca ţară ar submina producătorii britanici de alimente, într-o perioadă în care ar trebui să ne fructificăm oportunitatea Brexit de a susșine dezvoltarea lor”, susţine Richard Griffiths, directorul general de la British Poultry Council, citat de Bloomberg.

Criza de soferi: Furnizorii TESCO aruncă aproape 50 de tone de alimente săptămânal

Supermarketurile încep şi ele să resimtă impactul crizei de şoferi.

Cel mai mare retailer britanic nu a avut până acum rafturi goale, potrivit directorului general de la Tesco Plc, Ken Murphy. Dar publicaţia de specialitate The Grocer a dezvăluit că Tesco le-ar fi spus miniştrilor că, săptămânal, aproape 50 de tone de alimente sunt aruncate la furnizorii săi din cauza lipsei şoferilor.

La rândul lor, restaurantele, pub-urile, hoteluri şi alte unităţi din industria ospitalităţii au pierdut aproximativ 330.000 de angajaţi în perioada pandemiei.

(Citiți și: „Un milion de români s-au stabilit în Marea Britanie, în ciuda Brexit”)

După redeschidere, au un deficit de 188.000 de angajaţi, potrivit UKHospitality. Bucătarii şefi, chelnerii, supervizorii şi agenţii de securitate sunt la mare căutare iar angajatorii sunt nevoiţi să majoreze salariile şi preţurile, susţine directorul UKHospitality, Kate Nicholls.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: