8 octombrie, 2019

Adina Florea nu a putut fi confirmată procuror-șef al Secției speciale nici la a șasea încercare, întrucât marți nu a existat cvorum, din nou, în ședința Consiliului Superior al Magistraturii.

Pentru a se evita blocajele de acest tip, președintele CSM, Lia Savonea, a propus modificarea legii, astfel încât membri Consiliului să-și piardă mandatul dacă absentează nemotivat.

Printre cei acuzați de sabotaj de către Lia Savonea se numără procurorul general și ministrul Justiției, care sunt membri de drept în CSM și, prin urmare, ei nu-și pot pierde mandatele.


Procurorul Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de șefă a Secției de anchetare a magistraților în luna iunie, dar toate ședințele convocate de Lia Savonea pentru numirea efectivă a acesteia au fost amânate, din cauza lipsei de cvorum.

În CSM există 19 membri, pentru cvorum este necesară prezența a 15 dintre ei, iar marți au lipsit cinci.

Secția pentru procurori se opune numirii Adinei Florea, iar ministrul Justiției, Ana Birchall, a propus discutarea existenței SIIJ, înainte de a face o numire. Conform GRECO, SIIJ ar trebui desființată, întrucât poate deveni un instrument de presiune la dispoziția politicului, iar unele asociații ale magistraților susțin că această structură joacă deja un astfel de rol.

Propunere radicală pentru deblocarea situației: Pierderea mandatului în CSM pentru absențe nemotivate

Lia Savonea, acuzată de mai mulți magistrați că a sprijinit propunerile controversate ale fostei coaliții PSD – ALDE, a susținut marți că lipsa procurorului general, Bogdan Licu, de la ședința de marți, este un act de sabotaj instrument prin coordonare cu ministrul Justiției și alți câțiva procurori:


Am văzut semnalele date de ministrul Justiţiei pe marginea şedinţei de astăzi. Nu pot să nu constat această stranie coincidenţă.

Ministrul Justiţiei dă un semnal, iar procurorul general al României suprapune activităţi la sediul Parchetului General. (…) Procurorul general şi procurorii din cadrul CSM au şi în perioada următoare activităţi la Constanţa. Aşadar, patru zile de absenţă.

Cei trei membri absenţi, domnul procuror Ban, doamna Tatiana Toader şi domnul procuror Deac, nu au adus la cunoştinţa preşedintelui sau secretarului general nicio situaţie de absenţă sau imposibilitate de prezentare.

Eu nu mă feresc să spun că suntem în faţa unei situaţii de coordonare în blocarea activităţii şedinţelor de plen…

Ana Birchall, a cărei revocare este așteptată de PSD, după ce Curtea Constituțională a explicat că președintele țării nu poate refuza cererea premierului, se află marția la Bruxelles, unde participă la reuniunea JAI (a miniștrilor de Justiție și Interne din UE).

Soluția propusă de Lia Savonea, în această situație, citată de Agerpres:

Aşa că vă propun modificarea art. 27 alin. 2 din Legea 317/2004, aşa încât să fie împiedicat orice membru al CSM să îşi facă propria lege şi să facă imposibilă derularea activităţii acestei instituţii.

Eu aş mai propune să se stabilească şi ca un membru aflat în astfel de situaţie, când şedinţa a fost legal convocată, să îşi piardă de drept mandatul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: