vineri

19 aprilie, 2024

4 februarie, 2011

Liderii UE dezbat azi: energie, zona euro, revoltele din Egipt. Consiliul European se reuneşte azi,la Bruxelles, pentru un summit de o zi, în care vor fi discutate probleme de actualitate, precum datoria ţărilor din zona euro şi protestele din Egipt. Discuţiile fac parte din planul liderilor europeni de a lua măsuri pentru creşterea economică şi reducerea emisiilor cu gaz de seră. Comisia Europeană estimează că e nevoie ca ţările Uniunii să aloce un trilion de euro pentru infrastructura energetică, în următorii 10 ani. Şefii de stat şi de guvern din ţările UE nu vor uita să dezbată şi pe marginea situaţiei actuale din Egipt şi posibilele sale consecinţe. (BBC News)

Preşedintele egiptean ar demisiona, dar se teme că ţara va cădea în haos. Hosni Mubarak a spus, în primul interviu acordat de la izbucnirea mişcărilor de stradă, pentru ABC News, că el „s-a săturat” de putere şi, dacă nu s-ar teme că ţara va cădea în haos, ar demisiona imediat. Declaraţia vine după încă o zi de violenţe între cele două grupări – susţinători şi contestatari ai regimului din Egipt. Mubarak a avertizat că Partidul Frăţia Musulmană va umple orice loc rămas liber, dacă el pleacă, acesta fiind, de fapt,discurusul pe care-l foloseşte de 30 de ani, de când se află la putere. Zeci de mii de oameni au rămas în Piaţa Tahrir, şi peste noapte, luptele continuând, în anumite părţi, între suporteri şi opozanţi. Au fost aruncate sticle incendiare de ambele părţi şi au fost trase focuri de armă. Armata, care încerca să despartă cele două tabere, se pare că a pierdut controlul mulţimii. Ministrul sănătăţii a anunţat că opt oameni au murit şi 890 au fost răniţi, nouă fiind în stare critică, în ultimele 3 zile. (BBC News)

Fostul primar al Moscovei, acuzat de fraudă de 6 miliarde de euro. Autorităţile ruse au anunţat că au găsit o „gaură neagră” în contabilitatea administraţiei Moscovei, de circa 6 miliarde de euro, pe când oraşul se afla sub conducerea lui Iuri Luzhkov. Fostul primar va trebui să plătească de fapt, spun analiştii politici, pentru faptul că nu s-subordonat directivelor trasate de la Kremlin. Auditul spune că primaria a comis fraude de aproape 5,8 miliarde de euro în 2009 şi 2010, o acuzaţie pe care Luzhkov a numit-o răzbunare politică. Ministerul de interne anchetează şi o pretinsă delapidare de 440 milioane de dolari, în care ar fi implicată o firmă imobiliară a soţiei lui Luzkov, cea care a devenit cea mai bogată femeie din Rusia în timpul mandatului soţului ei. În urmă cu patru luni, Luzhkov a fost demis din funcţie de către preşedintele Medvedev, care a declarat că şi-a pierdut încrederea în veteranul primar. Luzhkov (74 de ani) a răspuns că liderul de la Kremlin avea nevoie de un om loial, are să conducă oraşul după ordinele sale, în contextul apropiatelor alegeri generale. A fost înlocuit cu Serghei Sobyanin, un apropiat al lui Vladimir Putin, care acum verifică 100 de contracte semnate de predecesorul său. (Guardian)


Germania şi Franţa vor o uniune monetară bilaterală. Cele două ţări vor prezenta un pact redactat împreună privind formarea unei adevărate uniuni fiscale bilaterale, între cele două mari puteri economice europene, care să meargă alături de uniunea monetară a zonei euro,dar pe modelul de creştere german. Cele două state vor să găsească o soluţie constructivă la criza financiară, care să pună capăt o dată pentru totdeauna turbulenţelor pieţei interne europene. Planul proprune armonizarea taxării corporaţiilor şi a politicilor de muncă şi va fi prezentat în linii mari, vineri, la prânzul de lucru al summitlui Consililui European de la Bruxelles. „Pactul pentru competitivitate” va încerca să elimine reglementările privind creşeterea salariilor odată cu inflaţia şi să adopte o vârstă comună de pesnionare – 67 de ani. (EUObserver)

Întâlnire germano-spaniolă, la nivel înalt, pentru redresarea economică. Cancelarul german Angela Merkel şi premierul spaniol Jose Zapatero s-au întâlnit, joi, la Madrid, pentru a discuta despre reformele economice. Este cea de-a 23-a întâlnire germano-spaniolă, care are loc de această dată în avanpremiera summitului Consiliului European, de la vineri, de la Bruxelles. Germania va susţine întărirea Fondului European de Garantare pentru ţările cu probleme din zona euro (printre care s-ar putea număra, în viitor, şi Spania) în schimbul unor angajamente ferme din partea statelor UE privind o mai mare exigenţă în disciplina bugetară şi o mai bună coordonare economică. Guvernul spaniol a anunţat că reuniunea bilaterală a avut în prim plan problema susţinerii monedei euro şi măsurile economice pe care ţările din zona euro le-au luat şi sunt în curs de aplicare şi consolidare. Şeful guvernului de la Madrid a subliniat că au discutat şi despre Pactul competitivităţii europene, ce va fi propus de Anegla Merkel. (Le Monde)

Parlamentul italian respinge un mandat de percheziţie în ancheta asupra premierului Berlusconi. Votul din Camera Inferioară a Parlamentului vine după ce magistraţii din Milano au cerut aprobare pentru a percheziţiona birourile contabilului primului ministru, Giuseppe Spinelli. Spinelli este suspectat că ar fi făcut plăţile în numele premierului, către minorele respective, ca şi către femeile de escortă care participau la petrecerile din vilele lui Berlusconi. Parlamentarii au retrimis însă cazul înapoi procurorilor, chestionându-le jurisdicţia. Berlusconi (74 de ani) este investigat pentru întreţinere de relaţii sexuale cu minore, dar susţine că acest caz este motivat politic. (BBC News)

Marea Britanie, rai pentru suspecţii de terorism. Marea Britanie a devenit un loc accesibil şi sigur pentru străinii supecţi de terorism, spune un raport al unui avocat liberal-democrat britanic, „câine de pază” al legilor antiteroriste. Lordul Carlile, consilier al reginei, şi fost preşedinte al Camerei Lorzilor, spune că din cauza noilor reguli ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, este dificil să expulzezi persoanele periculoase. Marea Britanie nu a reuşit să convingă CEDO că riscul privind rele tratamente aplicate deţinuţilor în ţara lor natală trebuie comparat cu ameninţarea pe care o reprezintă aceştia la adresa securităţii britanicilor. În cel de-al şaselea raport anual al său pe această temă, Lordul Carlile spune că Marea Britanie are probleme cu deportarea unor deţinuţi din Algeria, Iordania, Etiopia şi Libia, către ţăra natală, dar şansele legale ca aceştia să evite expulzarea din Marea Britanie sunt foarte mari. (BBC News)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: