joi

21 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 decembrie, 2020

Prima licitație de titluri de stat organizată de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) după alegerile parlamentare a fost un eșec.

Statul plănuia să împrumute 300 de milioane de lei de pe piața internă, dar a respins ofertele investitorilor, dobânzile medii solicitate fiind de 4,75% pe an. Licitația viza obligațiuni de stat cu o maturitate de 166 de luni.

De altfel, băncile au subscris oferte de doar 66 de milioane de lei, mult sub valoarea din prospect, un lucru care nu s-a mai întâmplat din martie, de la instaurarea stării de urgență pe teritoriul României.


În ciuda licitației slabe de luni, Finanțele și-au realizat în proporție de 97% planul de finanțare pe 2020, a declarat recent ministrul Florin Cîțu.

Împrumuturile interne și externe, în lei, în euro și în dolari, de la investitori și populație accesate de Ministerul Finanțelor Publice în primele 11 luni din acest an depășesc 140 de miliarde de lei, potrivit calculelor cursdeguvernare.ro pe baza datelor oficiale.

Cele mai recente date oficiale cu privire la necesarul de finanțare din 2020 (de după a doua rectificare) indicau un nivel de 138,5 miliarde de lei, la un deficit de 91 de miliarde de lei. Cum deficitul a fost revizuit la 9,1% din PIB în urma celei de-a treia rectificare, rezultă o creștere a necesarului de finanțare cu cinci miliarde de lei, la circa 143,5 miliarde de lei.

Necesarul ar putea crește în funcție de valoarea reală a deficitului bugetar. Majoritatea prognozelor indică un nivel peste varianta cu care lucrează Guvernul. Comisia Europeană estimează un deficit de 10,3% din PIB, spre exemplu.


Statul a planificat împrumuturi de cinci miliarde de lei în luna decembrie.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Un prieten m-a sunat aseară, să mi se plângă ”cât

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: