Libia / Turcia pune la dispoziția guvernului din Tripoli o forță militară ”de reacție rapidă” - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Libia / Turcia pune la dispoziția guvernului din Tripoli o forță militară ”de reacție rapidă”

15 decembrie, 2019

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu

Turcia se pregătește să furnizeze ajutor militar guvernului rccunoscut internațional în Libia, un acord bilateral, care prevede lansarea ”unei forțe de reacție rapidă” în cazul în care Tripoli soliciă acest tip de ajutor, a fost trimis Parlamentului turc sâmbătă, anunță Reuters.

La sfârșitul lunii noiembrie, Tripoli și Ankara au semnat un acord de extindere a cooperării militare și în domeniul securității și, separat, un memorandum al granițelor maritime, despre care Grecia afirmă că încalcă dreptul internațional.

În vreme ce acest memorandum maritim a fost trimis spre analiză și validare Organizației Națiunilor Unite, acordul militar nu are nevoie decât de aprobarea Parlamentului de la Ankara.


Acest acord prevede că Turcia poate trimite, la cererea guvernului libian din Tripoli, vehicole, echipamente și armament care să fie folosite în operațiuni terestre, marine sau aviatice. În cadrul acordului se prevede și extinderea cooperării în domeniul informațiilor.

Libia este măcinată de aproape 5 ani de un război civil, în care Armata Naţională Libiană sprijină guvernul paralel din Tobruk, care controlează cea mai mare parte din ţară, în vreme ce guvernul recunoscut internațional, apărat de trupe loiale, controlează o regine în centrul căreia se află capitala Tripoli.

Important de precizat: Guvernul de la Tobruk este sprijinit de Egipt și de către Rusia. Armata Națională Libiană a lansat, în urmă cu 5 zile, o ofensivă împotriva capitalei Tripoli, iar ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a anunțat sâmbătă că ”deocamdată” guvernul libian nu a cerut asistența armatei turce, opțiune oferită Libiei de președintele Recep Erdogan încă de săptămâna trecută.


După ofensiva din Siria, acordul militar cu Libia, care permite Turciei să ajute poliția și armata libiană, este parte a unei mișcări de afirmare a puterii Ankarei în Orientul Mijlociu dar și în estul Mediteranei, care a generat escaladarea tensiunilor cu Grecia și Cipru.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Atena, care l-a expulzat pe ambasadorul Libiei din cauza memorandumului maritim încheiat cu Turcia, a condamnat și explorările de gaze pe care Turcia le execută în largul coastelor Ciprului.

Ministrul Mevlut Cavusoglu s-a întâlnit sâmbătă, la Doha, cu prim-ministrul libian Fayez al-Sarraj, cu care a discutat ”aspecte ale cooperării în Mediterana de Est”.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr