vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 decembrie, 2013

Gazele pentru populație se vor scumpi cu 1% de la 1 ianuarie 2014, iar cele pentru industrie, cu 2%, acesta fiind un nou pas în procesul de liberalizare a pieței gazelor naturale, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

”Scumpirea este practic la jumătate decât era prevăzut în calendarul inițial de liberalizare, unde se prevedea pentru 1 ianuarie 2014 o majorare de 2% pentru populație și de 4% pentru consumatorii industriali”, a spus Niculae Havrileț.

Calendarul de liberalizare a fost stabilit de guvern și FMI în anul 2012 și prevede liberalizarea totală a pieței pentru consumatorii casnici până la 31 decembrie 2018.


Pentru industrie, calendarul prevede liberalizarea completă până la 31 decembrie 2014, însă, potrivit Legii energiei electrice și a gazelor naturale, există posibilitatea prelungirii termenului cu un an, dacă în 2014 se constată că diferența dintre prețul gazelor de producție internă și cel de import este prea mare.

Prețul gazelor de producție internă este acum în jur de 200 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de importă costă aproximativ 400 de dolari pe mia de metri cubi.

Niculae Havrileț a explicat că a fost posibilă o majorare mai mică decât era planificat întrucât ponderea gazelor de import în coșul de consum este mai mică decât în alți ani, respectiv în jur de 20%, față de 35-40% cât a fost anii trecuți în această perioadă, ceea ce va duce la un preț final mai mic decât cel estimat până acum.

Totodată, Comitetul de Reglementare al ANRE a decis în ședința de vineri să nu modifice prețul energiei electrice de la 1 ianuarie, nici la populație, nici la industrie.


”Decizia a fost luată pe baza rezultatelor analizei efectuate conform prevederilor Metodologiei de stabilire a prețurilor și tarifelor la clienții finali care nu uzează de dreptul de eligibilitate, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 82/20.11.2013, metodologie care asigura cadrul legislativ secundar de calculare a prețurilor și tarifelor practicate de furnizorii de ultimă instanță (FUI) către clienții finali care nu au uzat de dreptul de eligibilitate”, a anunțat ANRE într-un comunicat.

În ceea ce privește discuțiile care au existat pe tema taxei pe construcții speciale pe care o vor plăti producătorii de energie de la 1 ianuarie, Niculae Havrileț a precizat că, întâi, trebuie stabilit care este cuantumul taxei.

”Ei trebuie să plătească această taxă în două tranșe, iar prima este la 1 mai. Dacă, până la plata primei tranșe, vor prezenta documente din care să reiasă impactul pe care îl are această taxă în activitatea lor, noi va trebui să recunoaștem acest lucru în prețul energiei produse de ei. Este vorba de maximum 1-2% la Hidroelectrica. Și la Nuclearelectrica este aceeași poveste. Vom vedea care va fi impactul”, a mai spus Niculae Havrileț.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: