15 februarie, 2021

Comisia Europeană cere Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) să informeze mai bine românii cu privire la liberalizarea pieței și posibilitățile de a-și alege furnizorul, conform Digi24.

Executivul UE transmis ANRE, la sfârșitul lunii trecute, un mesaj prin care cere ANRE o informare pe înțelesul tuturor, care să vizeze și eliminarea piedicilor în calea schimbării contractelor pentru furnizarea de energie electrică.

De asemenea, comparatoarele de prețuri care le sunt puse la dispoziție românilor trebuie să fie cât mai explicite, recomandă Comisia instituției responsabile cu procesului de liberalizare a pieței de energie.


Începând cu 1 ianuarie 2021, consumatorii români își pot alege alți furnizori de energie, în baza celei mai bune oferte de preț, dar mulți dintre ei nu au știut că prețurile de care beneficiau până la sfârșitul anului trecut nu mai erau în vigoare.

ANRE a emis un ordin care să rezolve problema creată de cozile formate la sediile furnizorilor, iar  pe 7 ianuarie a deschis un call center la care oamenii se pot informa cu privire la contracte și ce trebuie să facă după liberalizarea pieței.

În prezent, există comparatore de prețuri atât pe site-ul ANRE, cât și pe site-ul Consiliului Concurenței. Comisia Europeană vrea ca informațiile să fie transpuse cât mai pe limbajul oamenilor, care să înțeleagă că au dreptul de a-și schimba furnizorul, dacă doresc acest lucru, nu doar de a trece pe piața liberă, rămânând însă la același furnizor.

După liberalizarea pieței, în cazul consumatorilor care nu au semnat noile contracte, companiile au emis facturi cu sume de câteva ori mai mari decât cele plătite în decembrie.


Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a prleungit până pe 31 martie 2021 perioada în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, astfel încât clienții casnici să beneficieze de prețul din oferta concurențială.

Circa șase milioane de consumatori nu aleseseră până la 1 ianuarie furnizorul și vor opta până pe 31 iulie sau vor accepta prețurile modificate ale furnizorilor actuali, denumiți „de ultimă instanță”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: