marți

26 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 octombrie, 2019

Președintele CSM, Lia Savonea, va sesiza CCR în legătură cu posibilul conflict juridic de natură constituțională declanșat de „atitudinea” Anei Birchall, ministrul Justiției, care s-ar face vinovată de ingerințe în activitatea de urmărire penală.

Anunțul a fost făcut de Lia Savonea marți seara, când a eșuat o nouă încercare a președintelui CSM de a organiza o ședință pentru numirea Adinei Florea la conducerea Secției speciale pentru investigarea magistraților (SIIJ):

În calitate de președinte al CSM am decis să sesizez CCR cu un conflict juridic de natură constituțională față de atitudinea ministrului Justiției”, a anunțat Savonea într-o declarație de presă la sediul CSM (…)


În principal pentru două motive: primul, o ingerință gravă în activitatea procurorilor, activitatea de urmărire penală și al doilea pentru acțiuni de subminare a autorității CSM în calitatea sa de garant al independenței justiției.

Lia Savonea a refuzat să ofere detalii concrete despre cele două motive și nici nu a explicat câți membri CSM sunt de acord cu această sesizare a Curții Constituționale.

Reamintim că Ana Birchall trebuie să fie revocată din funcție de președintele Klaus Iohannis, conform unei decizii recente a CCR. Șeful statului întârzie revocările cerute de premier, declarând că mai întâi este nevoie ca Viorica Dăncilă să ceară votul Parlamentului pentru acceptarea Cabinetului fără ALDE.

(Citiți și: „Lipsă de cvorum la CSM pentru a 6-a oară. Propunerea Liei Savonea: Cine lipsește nemotivat să piardă mandatul”)

Ana Birchall și Lia Savonea se află în conflict, după ce ministrul Justiției a declarat că înainte de validarea Adinei Florea la SIIJ trebuie discutată și dezbătută solicitarea GRECO de desființare a acestei Secții speciale.


De asemenea, Lia Savonea, a cărei demisie a fost cerută de câteva asociații ale magistraților, a declarat marți că nouă membri CSM au decis inițierea propunerii de modificare legislativă care să ducă la evitarea situațiilor de blocaj din Consiliu.

„Propunem să fie legal constituit cvorumul cu 2/3 din membrii consiliului și sancționarea membrilor cu pierderea mandatului”, a spus Lia Savonea.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: