Intervenția indirectă a BNR pe piață nu a reușit să oprească din cădere moneda națională. Euro a închis, oficial, pe un nou minim istoric, cu 4,6481 lei/euro.
Precedentul maxim, de 4,6397 lei/euro, a fost consemnat săptămâna trecută, marţi. Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la începutul anului, de la 4,3197 lei/euro.
Leul s-a depreciat însă accentuat de la începutul lunii iulie, cu până la 4,4%, din cauza turbulenţelor politice. La începutul lunii iulie s-a declanşat procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
În sesiunea de joi, rata oficială a fost de 4,6097 lei/euro.
Pentru dolar rata de referinţă a urcat cu 4,44 bani, de la 3,7528 lei/dolar la 3,7972 lei/dolar, iar cursul pentru franc a crecut cu 3,4 bani, de la 3,8355 lei/franc la 3,8695 lei/franc.
În debut, euro era cotat în jur de 4,62 lei/euro, sub cotaţiile de joi seară, când schimburile se perfectau în jurul nivelului de 4,63 lei/euro.
Cotaţiile monedei naţionale au continuat să urce pe piaţa interbancară, deşi banca centrală a fost prezentă în piaţă prin vânzări de euro, astfel că rata de schimb a atins un nou maxim istoric, de 4,6510 lei/euro.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat joi că au fost ieşiri de capital în luna iulie care au afectat cursul, însă banca centrală are „”un anumit spaţiu de manevră” pentru a-l susţine, dar acest spaţiu „trebuie administrat cu înţelepciune şi flexibilitate”. Oficialul BNR a explicat că aceste ieşiri au fost cauzate de suprapunerea unor evenimente globale, cu precădere din Europa, cu tensiunile politice interne.
Curtea Constituțională a României a decis, joi, să amâne pentru luna septembrie un verdict privind validarea referendumului din 29 iulie, prelungind, astfel, incertitudinile de pe scena politică și din economie.