duminică

21 aprilie, 2024

22 iunie, 2017

Moneda naţională s-a păstrat remarcabil de stabilă în raport cu valutele străine în perioada în care criză politică declanşată de disputa Dragnea – Grindeanu ar fi putut afecta cursul de schimb, ratele şi economiile românilor.

Devalorizarea uşoară faţă de euro nu a foat dată, în principal, de evenimentele interne, după cum arată comparaţia cu zlotul polonez sau forintul maghiar.

Astfel, dacă se face calculul evoluţiilor pe ultimele zece zile de tranzacţionare pe piaţa valutară ( adică mult înainte de disputa cu demiterea premierului şi după inflamarea conflictului), potrivit datelor furnizate de site-ul oficial de către BNR, se obţin următoarele valori (cu menţiunea că am ales monedele din regiune cu regim de curs valutar similar).


Se poate vedea uşor că devalorizarea leului faţă de zlot şi forint a fost cu mult mai mică decât faţă de euro, fapt explicabil prin aceea că moneda unică s-a apreciat şi faţă de acestea, fără ca acolo să fi avut loc evenimente politice comparabile ca amplitudine. Coroana cehă are o poziţie specială, ea fiind văzută, într-o anumită măsură drept monedă de refugiu, dacă vreţi un fel de franc elveţian al fostului bloc estic.

Mai mult, dacă luăm statistica ultimelor cinci zile de tranzacţionare, se poate observa că leul chiar s-a întărit faţă de toate aceste monede ale colegelor de integrare europeană. Însăşi valorile calculate ca variaţii sunt mai mici de un procent, ceea se traduce printr-o stabilitate remarcabilă pe o piaţă în care cererea şi oferta sunt perfect funcţionale.

Pentru referinţă, menţionăm că valoarea cursului dintre euro şi dolarul american a evoluat în aceeaşi perioadă pe traiectoria:

Adică, în perioada în care leul se devaloriza cu 0,63% faţă de euro, moneda unică pierdea aproape exact un procent faţă de dolarul american. Evident, fără crize politice sau alte evenimente asemenea.


Practic, dincolo de problemele sociale create, în plan economic, acesta este un semnal de stabilitate extrem de important pentru moneda naţională şi o dovadă că piaţa valutară nu este atât de susceptibilă la avatarurile politice pe cât se credea sau se aştepta iniţial. Cu mult mai importantă a fost influenţa creşterii deficitului comercial şi scăderea gradului de acoperire a importurilor cu exporturi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: