luni

22 aprilie, 2024

10 iulie, 2019

Indicele anual al preţurilor de consum pentru populaţie a scăzut oarecum surprinzător după prima jumătate a anului în curs la 3,84%, după ce valoarea de -0,23% consemnată în luna iunie 2019 a înlocuit-o în calcul pe cea de +0,02% din iunie 2018.

Istoric, valori comparabile şi negative ale inflaţiei pe iunie au mai fost înregistrate în anii 2011 (-0,29%) şi 2014 (-0,27%).


Influenţa decisivă a venit pe segmentul preţurilor volatile din partea legumelor şi conservelor de legume, care s-au iefinit cu mai mult de opt procente şi au dat un efect pe IPC de minus un sfert de punct procentual.

În rest, diminuarea comjuncturală a preţurilor la combustibili, sub efectul favorabil dat de evoluţia preţurilor internaţionale, a compensat tendinţa generală de uşoară creştere a preţurilor la alte produse şi servicii.

După metodologia armonizată la nivel european, rata anuală a inflaţiei IAPC a fost ceva mai mare ( 3,9% faţă de 3,8% pe IPC-ul naţional) dar media pe ultimele 12 luni a arătat ceva mai bine (4,0% faţă de 4,1% după metodologia naţională). Mai important, însă, creşterea preţurilor aflate sub influenţa politicii monetare s-a redus la cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni (+0,22%).


Deşi reducerea preţurilor la cartofi ( -11,51%) ar putea părea foarte importantă, de fapt ea nu a făcut decât să mai ajusteze din creşterea de 17,33% din luna precedentă iar influenţa pe grupa de legume din care fac parte cartofii a fost mai mica de un sfert din total. De reţinut, diminuarea indicelui de inflaţie ar fi fost şi mai mare dacă fructele nu s-ar fi scumpit neaşteptat (+4,43%, cu +5,81% la fructe proaspete !).

Atenţie, pe zona produselor alimentare s-a produs în ultimele două luni o mişcare importantă în sus a preţurilor la cea mai importantă grupă, cea de carne şi produse din carne. Cu valori de +0,73% în iunie (+1,04% la porcine şi +1,01% la preparate) şi cam +1,7% cumulat pe mai-iunie, scumpirea pe acest segment s-a apropiat de 3% doar în prima jumătate a anului în curs.

Scăderea preţurilor la combustibili a fost decisivă pentru valoarea de -0,24% consemnată pe ansamblul mărfurilor nealimentare, care s-a dus cu o influenţă de -0,11 pp în indicele general al preţurilor, doar cu puţin mai mica decât cea data strict de combustibili. Doar serviciile au rămas pe plus ca evoluţie a preţurilor (+0,17%), cu eterna discretă majorare la apă, canal, salubritate (+0,51% şi +4,09% de la începutul anului) în prim-plan.

Foarte interesantă  evoluția indicilor de preț pe luna iunie 2019 în raport cu luna anterioară, din care se poate vedea segmentarea prin care s-a ajuns la valoarea destul de bună de doar +0,22% pe indicatorul CORE 2 ajustat. Practic, conjunctura favorabilă s-a suprapus peste o gestiune dovedită a fi în zona de optim a politicii monetare.

Cu toate acestea, trebuie să fim atenţi la faptul că, după prima jumătate a anului, creşterea preţurilor a fost de 2,98%. Dacă ar fi să ne raportăm la estimarea de 4,2% pentru finalul anului, făcută recent de banca centrală, mai rămâne un spaţiu de doar 1,22%, pentru a doua jumătate a anului. Adică doar 40% din ce s-a materializat deja şi un necesar de încadrare într-o medie lunară de creştere a preţurilor situată sub 0,2%.

Prima provocare urmează în luna iulie, când este extrem de puţin probabil ca inflaţia anuală să nu crească înapoi spre nivelul de 4%, dat fiind efectul de bază puternic defavorabil al celui mai bun rezultat istoric pe această lună în materie de scădere a preţurilor (-0,48% în iulie 2018).

Cu ceva răbdare, va trebui să aşteptăm veşti mai bune în intervalul august – octombrie şi să avem baftă pe finalul de an.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: