Parlamentul European a votat miercuri, cu 315 voturi „pentru”, 234 „împotrivă” și 55 de abțineri, propunerile pentru reformarea sistemului de vot folosit la alegerea legislativului european.
Principalele propuneri:
- “Spitzenkandidaten”, candidații la funcția de președinte al Comisiei Europene vor fi nominalizați oficial, se vor prezenta individual în alegerile pentru PE și trebuie nominalizați cu cel puțin 12 săptămâni înainte de alegeri (La alegerile din 2014, principalele partide politice europene și-au numit pentru prima dată candidații la funcția de președinte al CE. Candidatul partidului care a câștigat cele mai multe voturi (Partidul Popular European) a primit postul de președinte al Comisiei după ce a obținut aprobarea noului Parlament)
- Listele de candidați trebuie prezentate cu cel puțin trei luni înainte
- Toți cetățenii din străinătate trebuie să poată vota, astfel încât toate statele membre ar trebui să folosească sisteme de vot electronic, online sau prin corespondență
- Trebuie stabilită o vârstă minimă comună pentru votul la PE în toate statele membre, iar Parlamentul recomandă 16 ani, după exemplul Austriei
- PE susține praguri electorale obligatorii între 3 și 5% din voturi. Ținând cont de sistemele existente în prezent, șapte state, printre care Spania și Germania, ar trebui să introducă astfel de praguri obligatorii.
Votul din străinătate
La ultimele alegeri europarlamentare, din mai 2014, patru state nu le-au oferit cetățenilor lor din străinătate posibilitatea de a vota (Republica Cehă, Irlanda, Malta, Slovacia).
Pentru celelalte state, votul a fost posibil fie prin corespondență, fie la ambasadă, fie prin proxy, fie electronic.
Pentru evitarea votului dublu (al persoanelor cu cetățenie multiplă care locuiesc în străinătate), deputații cer ca statele membre să facă schimb de informații cu privire la votanți.
Prin modificările votate miercuri, eurodeputații au updatat legea electorală din 1976 noilor realități: „Alegerile pentru Parlamentul European continuă să fie foarte naționale. Sperăm să determinăm creșterea interesului cetățenilor europeni pentru participarea la acest important element al procesului de luare a deciziilor la nivel european”, a declarat co-raportorul Danuta Hübner (PPE, PL).
Modificările PE trebuie aprobate de Consiliu, în unanimitate, și apoi de toate statele membre, în conformitate cu prevederile lor constituționale.
Cum sunt organizate alegerile pentru PE:
- Alegerile pentru PE sunt organizate din cinci în cinci ani
- Repartizarea numărului de mandate este prevăzută în tratatele europene și ține cont de numărul de locuitori ai fiecărei țări (statele mai mici au mai mulți deputați decât ar avea dacă s-ar aplica principiul proporționalității stricte). În prezent, numărul de deputați variază de la șase (pentru Malta, Luxemburg, Cipru și Estonia), la 96 pentru Germania.
- Conform normelor în vigoare, la alegerea deputaților PE se utilizează o formă de reprezentare proporțională. Acest sistem permite ca, în cazul în care un partid primește 20% din voturi, acesta să câștige aproximativ 20% din mandate, ceea ce le dă și partidelor mai mari și celor mai mici oportunitatea de a-și trimite reprezentanții în Parlamentul European.
- Statele membre sunt însă libere să decidă asupra multor alte aspecte importante din procedura de vot. De exemplu, unele își împart teritoriul în circumscripții electorale regionale, altele au o singură circumscripție electorală.
- Deoarece țările din UE au tradiții electorale diferite, fiecare își poate alege ziua de vot dintr-o perioadă de patru zile, de joi (ziua în care se votează în general în Regatul Unit și Țările de Jos) până duminică (ziua în care se desfășoară alegerile în majoritatea țărilor).