Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă (foto), a solicitat, luni, demisia directorului Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, pe motiv că acesta este răspunzător de elaborarea noilor legi ale securității naționale.
“Să nu-l uităm pe domnul Hellvig, care a ieșit într-o conferință de presă din care, sunt convins, nu a înțeles nimeni nimic. Ne-a spus că societatea este prea plină de securism, suntem de acord, partidele sunt prea pline de securism, suntem de acord, de aceea nu sunt în stare să facă politici publice coerente, de aceea nu sunt în stare să funcționeze PNL și PSD fără comandă. Dar nu am auzit cine își dă demisia pentru odioasele legi ale securismului național și așteptăm. Prin urmare, venim noi, opoziția, cu soluții în acest caz. Soluția este demisia lui Eduard Hellvig, care este răspunzător, din tot ce ne spun conducătorii României în momentul de față, pentru elaborarea acestor sinistre legi”, a afirmat Drulă, la o conferință de presă la Parlament, potrivit Agerpres.
Potrivit USR, în noile legi ale securității naționale “se legalizează puterile informale pe care SRI în special, dar și alte servicii de informații, le-au dobândit deja, în ultimii ani, prin pârghii de control și influență netransparente”.
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat vineri că este “total greșită” ideea că, în anul 2022, serviciile de informații din România ar putea să revină la modelul fostei Securități.
“Este o idee total greșită că, în anul 2022, serviciile de informații din România ar putea să revină la modelul fostei Securități, pentru că acel model (…) ținea de regimul comunist totalitar, un regim recunoscut universal drept criminal, impus de o putere străină și total opusă unei societăți care își dorește libertate, prosperitate și siguranță”, a declarat Hellvig.
În opinia sa, Securitatea a fost “un creator de mentalități” și “un administrator cu rol coercitiv al conștiințelor”.
“Securismul este acea idee care presupune utilizarea traumelor societății din perioada comunistă pentru a crea foarte abil tocmai o reflexie de tip totalitar. Este acea idee că în spatele a orice se ascunde un interes obscur și neapărat de rea intenție, că există dușmani în interiorul României, dușmani cu care trebuie să ne luptăm. Securismul sapă la temelia oricărui demers de democratizare, ne vrea ținuți pe loc și în conflict unii cu alții. Securismul are abilitatea de a se prezenta ca un medicament, în realitate este virusul însuși”, a spus directorul SRI.
Eduard Hellvig a adăugat că își dorește ca instituțiile, clasă politică și societatea civilă să colaboreze pentru ca România “să se vindece de securism” și să lase în sfârșit în urmă practicile fostei Securități.
***