În domeniul Sănătății există legi care nu pot fi aplicate.
”Avem o lege, din decembrie anul trecut, prin care pacienții neasigurați cu hepatită virală B și C ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi ca și pacienții asigurați. Legea este publicată în Monitorul Oficial. Din păcate, pentru că nu vine și legislația complementară, această prevedere nu poate fi încă aplicată”, afirmă Marinela Debu, președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.
Ce lipsește: legislația subsecventă
Problema este că legislația subsecventă nu a apărut, deci legea cadru nu poate fi aplicată. ”Chiar nu înțeleg de ce se amână. Până la urmă, noi ne-am uitat pe datele Livero, efortul nu e prea mare să dai acces la tratament și celor neasigurați și să stopezi în acest fel boala”, spune Marilena Debu.
În ceea ce privește accesul rapid la tratament al bolnavilor, președintele asociației afirmă că, potrivit recomandărilor OMS, pacienții detectați cu tuberculoza, HIV, bolile cu transmitere sexuală și hepatita ar trebui să beneficieze obligatoriu de tratament.
”Adică, dacă ești depistat cu una dintre aceste boli nu ar trebui să îți mai pui problema dacă ești sau nu asigurat. Ar trebui automat, după depistare, pacientul să aibă acces la investigație și tratament. Lucrul acesta nu se întâmplă la noi”, a precizat Marinela Debu miercuri, în cadrul conferinței ”Speranța de viață sănătoasă și productivitatea în economie”, organizată de CursDeGuvernare la ASE.
Probleme în diagnostic și tratament: nu sunt bani suficienți pentru investigații, medicamente disponibile intermitent
Un alt exemplu oferit de Marinela Debu: ”Avem legislație care prevede că medicii de familie, în pachetul de bază, pot testa un pacient pentru virusul hepatitei B sau C. Minunat. Dar de cele mai multe ori laboratorul nu are fonduri, deci legea nu se aplică.”
În ceea ce privește accesul la tratament, Marilena Debu spune că există o situație ”foarte gravă” în acest moment: Interferonul, medicament utilizat în tratamentul hepatitei B plus Delta, dispare frecvent din farmacii.
”Pacienții sunt obligați să întrerupă tratamentul, iar medici disperați, care s-au săturat de aceste întreruperi, preferă să aștepte o nouă terapie”, afirmă președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.
***