marți

16 aprilie, 2024

27 decembrie, 2017

Administrația Prezidențială a anunțat miercuri că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.

Camerei Deputaţilor (decizională) a adoptat pe data de 14 decembrie legea de adoptare a OUG 23/2017 privind plata defalcată a TVA, în formula în care măsura este obligatorie doar pentru firmele în insolvență sau cu întârzieri de plată.

Consiliul Fiscal și cele mai reprezentative organizații ale mediului de afaceri s-au pronunțat împotriva măsurii decise de guvern în data de 30 august fără a respecta regula lansării în dezbatere publică a proiectului.


În legătură cu intenția de a modifica sistemul de plată al TVA și forma acestor modificări au fost organizate practic informări ale reprezentanților mediului de afaceri cu câteva zile înainte de emiterea Ordonanței.

După reacții adverese de amploare din partea mediului de afaceri, premierul Tudose și ministrul de Finanțe au promis că Parlamentul va modifica anumite prevederi ale ordonanței.

În forma promulgată de președintele Iohannis, firmele care nu sunt înregistrate în scop de TVA și instituțiile publice sunt exceptate de la efectuare plății într-un cont distinct de TVA chiar dacă intră în relații comerciale cu firmele aflate în sistemul split TVA.

Conturile de TVA vor putea fi debitate și pentru alte obligații bugetare.


Legea prevede că „au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea şi plata TVA, şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puţin una din următoarele situaţii:

  • a) La 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligaţii nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018;
  • b) începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedură fiscală, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
  • c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: