vineri

29 martie, 2024

15 noiembrie, 2011

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, pe articole, proiectul legii asistenţei sociale, după dezbateri de două ore.

Potrivit Mediafax, amendamentele de fond ale opoziţiei la cele 147 de articole ale proiectul de lege au fost respinse prin vot, iar dezbaterea a fost marcată de mai multe pauze de consultări.

Deputaţii PSD şi PNL au criticat această lege, arătând că este un pretext de diminuare a cheltuielilor cu asistenţa socială şi a sprijinului pentru populaţia săracă a României, în timp ce reprezentanţii PDL au susţinut legea.


Deputatul PSD a susţinut că legea reduce cu o treime cheltuielile cu asistenţa socială şi „aruncă povara crizei economice spre cei năpăstuiţi” şi trece asistenţa socială în sarcina autorităţilor locale fără să asigure şi fondurile necesare.

Deputatul PNL Mariana Câmpeanu a spus că legea elimină principiul solidarităţii sociale şi  reprezintă o discriminare „revoltătoare” a persoanelor cu dizabilităţi şi mai mult defavorizează decât ajută categoriile vulnerabile.

După susţinerea amendamentelor la primele 22 de articole din lege, deputaţii au votat fără discuţii următoarele articole, deoarece a fost epuizat timpul de dezbatere stabilit la o oră.

Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect de lege, iar Senatul l-a adoptat tacit, după ce dezbaterile au fost blocate timp de două luni.


Proiectul mai trebuie să primească votul final, după care este trimis la preşedintele Traian Băsescu, pentru promulgare. La ședința de marți, deputații puterii nu au fost prezenți în număr suficient pentru a asigura cvorumul, in condițiile în care opoziția a boicotat ședința, motiv pentru care votul final a fost amânat pentru altă ședință de plen.

Potrivit înţelgerilor cu FMI, proiectul Legii asistenţei sociale trebuia să treacă de Parlament la finalul lunii septembrie 2011 pentru a se aplica din ianuarie 2012.

După adoptarea sa, Guvernul trebuie să mai emită o serie de acte normative pentru aplicarea tuturor prevederilor legii.

Ce prevede Legea asistenţei sociale

  • Cele 54 de beneficii sociale se comasează în 9, grupate pe trei categorii: prevenirea şi combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială; susţinerea copilului şi familiei; sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale; asistenţă pentru situaţii deosebite.
  • Se instituie principiul responsabilităţii privind dezvoltarea capacităţii de integrare socială şi soluţionarea situaţiilor de dificultate revine în primul rând fiecărei persoane şi familiei.
  • Un alt principiu instituit prin proiect este acela de a încuraja persoanele aflate în astfel de situaţii să revină pe piaţa muncii şi să le scoată din starea de dependenţă faţă de stat, mai spune Boc.
  • Pe de altă parte, se instituie o limită maximă pentru beneficiile cumulate de care poate dispune o persoană sau familie, urmând ca nivelul acestui cuantum să fie stabilit anual, prin hotărâre de guvern.
  • Odată aprobată legea-cadru a asistenţei sociale, mai trebuie adoptate alte circa 20 de acte normative prin care vor fi puse în practică toate componentele legii, prevăzute în Strategia naţională pentru reforma asistenţei sociale în perioada 2011-2013.
  • Guvernul urmăreşte să reducă cu 100.000 numărul persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale, potrivit Strategiei naţionale pentru reforma asistenţei sociale în perioada 2011-2013.
  • De asemenea, se urmăreşte reducerea cheltuielilor cu asistenţa socială cu până la 1,8 miliarde de lei până la finalul anului 2012.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: