miercuri

24 aprilie, 2024

3 iulie, 2019

Legea ce le conferă puteri extinse jandarmilor și polițiștilor, al cărei proiect a fost depus de Carmen Dan și Florin Iordache, a trecut și de Camera Deputaţilor, după ce a a fost adoptată tacit la Senat.

Proiectul Statutului polițiștilor a mai fost votat în Parlament, dar a revenit pe agenda legislativului după ce a fost declarat neconstituțional de către CCR.

Acum va pleca spre promulgarea, dar președintele Klaus Iohannis o poate întoarce în Parlament.


Cu modificări minime, legea a fost votată joi cu 173 de voturi pentru, 82 contra şi 6 abţineri.

Opoziția s-a opus, acuzând în cadrul dezbaterilor că PSD și ALDE impun o lege ce „favorizează infractori şi oferă (polițiștilor și jandarmilor – n.r.) un pretext pentru abuz”.

Concret, deputatul USR Stelian Ion spune că noul proiect de lege „dă liber la bătut protestatari paşnici”, de exemplu.

Varujan Vosganian, deputat ALDE, a respins acuzațiile opoziție acuzând la rândul său că aceasta pregătește un nou 10 august: „USR PNL, aveti ceva de plănuit pentru 10 august şi nu ştim noi, din moment ce vă sperie această lege?”.

Noutăți controversate


Sancționarea celor care nu se legitimează în faţa poliţiei: 

  • Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: „refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.
  • Forma aflată în vigoare este: „refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penalăsau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.

Articolul ce poate restrânge dreptul de a participa la proteste:

La articolul 31 alineatul (1), după litera 1) se introduce o nouă prevedere la atribuţiile poliţiştilor: „să interzică temporar, pătrunderea într-un spaţiu delimitat, marcat sau să pe care l-a indicat, într-un imobil sau mijloc de transport, ori să dispună evacaurea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieţii, sănătăţii, sau integrităţii coporale a sa ori a altor pesoane”.

Se extinde și dreptul de a solicita sprijinul pentru prinderea persoanelor urmărite:

  • Forma nouă: „să solicite, în condiţiile legii, sprijinul populaţiei pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi conducerea la sediul poliţiei a persoanelor care fac obiectul acestei măsuri, precum şi să solicite ajutorul pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale„.
  • Forma în vigoare: „să solicite sprijinul cetăţenilor pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi conducerea la unităţile de poliţie a persoanelor care au comis fapte penale”.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: