cursdeguvernare

luni

9 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Legea pentru dublarea alocațiilor merge la promulgare – CCR a respins sesizarea Guvernului

15 iulie, 2020

Curtea Constituțională a respins miercuri, în unanimitate, sesizarea Guvernului împotriva legii ce dublează alocația copiilor, potrivit unui comunicat CCR.

Curtea a discutat miercuri legea prin care a fost respinsă ordonanța de urgență ce amâna până la 1 august aplicarea dublării alocațiilor, OUG ce a fost motivat prin necuprinderea acestor cheltuieli în bugetul aprobat pentru 2020 și prin creșterea deficitului din cauza crizei coronavirus.

„Atacăm la CCR alocațiile pentru că nu sunt precizate sursele de finanțare. Nu au practic posibilitatea efectivă de punere în aplicare”, a precizat la momentul respectiv premierul Ludovic Orban.


Impactul calculat pentru întreg anul 2020 se ridică la aproape 7,5 miliarde de lei.

(Citiți și: „Alocațiile pentru copii: de la instrument politic la cifrele necruțătoare privind sărăcia”)

Ca urmare a deciziei CCR, președintele trebuie să promulge legea sau să o retrimită Parlamentului, unde majoritatea condusă de PSD, inițiatorul dublării, este cel mai probabil să se opună prorogării, în contextul sfârșitului de an cu alegeri locale și generale.

Comunicatul CCR:

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate.

Alocațiile pentru copii – un instrument în războiul politic


În februarie 2015 a avut loc prima dublare a alocațiilor pentru copii. Aflați în opoziție, liberalii au reușit atunci să treacă un proiect ce propunea majorarea de la 42 la 84 de lei a alocației, într-o zi în care ședința legislativului a început devreme și mai mulți social-democrați lipseau.

Anul trecut, tot în februarie, PNL, cu ajutorul UDMR, a mai profitat o dată de absența din plen a majorității și a introdus în Legea bugetului un amendament ce aproape că dubla din nou alocațiile –  de la 84 de lei, la 150 de lei.

Inițiatorul amendamentului, liberalul Robert Sighiartău, declara în ședința respectiva: “Pentru pensii speciale aveţi bani, pentru clientela PSD aveţi bani, pentru cele 27 de ministere şi peste 150 de secretari de stat aveţi bani. Pentru amante şi nepotism distrugeţi ţara! Distrugeţi  ţara, domnule Dragnea!”

Anul 2019 a fost an electoral important, cu scrutinuri pentru Parlamentul European și pentru Președinție.

După preluarea guvernării de către PNL, în noiembrie anul trecut, PSD a apelat la același instrument de imagine și presiune asupra construcției bugetare a adversarilor: dublarea alocațiilor. În luna decembrie, Camera Deputaţilor a votat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă care prevede dublarea alocaţiei, până la 300 de lei, respectiv la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: