Camera Deputaţilor a adoptat marți proiectul pentru combaterea risipei alimentare. Aceasta obligă agenții comerciali să doneze produsele care se apropie de termenul de expirare și nu au putut fi vândute.
Nerespectarea prevederilor poate duce la sancţiuni de până la 10.000 de lei.
Măsuri prevăzute de noua lege :
- educarea furnizorilor și consumatorilor – „responsabilizarea pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimetar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare”
- după ce au luat măsurile de vânzare cu preț redus, alimentele nevândute sunt transferate, prin donare sau sponsorizare, către entități, devenite operatori din sectorul agroalimentar, ca urmare a înregistrării la Autoritatea Natională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)
- pentru a beneficia de aceste donații, autoritățile locale, servicii de asistență socială etc trebuie să se înregistreze la ANSVSA. De aici vor ajunge la cămine, spitale etc.
- donația alimentelor va fi efectuată în baza unui contract de donație sau sponsorizare
- de transfer pot beneficia și întreprinderile sociale și organizații nonguvernamentale de profil, care pot și revinde aceste alimente. Pentru a putea acoperi cheltuielile de transport către spitale, cămine etc, asociațiile și fundațiile pot cumpăra produse pe cale de expirare cu maximum 3%+TVA din preţul de achziţie şi le vor putea comercializa cu maximum 25%+TVA.
Potrivit expunerii de motive, datele statistice estimează la nivelul Uniunii Europene, între 2012-2014, totalul alimentelor irosite sau risipite, pe lanţul producţie- consumatorul final, este între 82 şi 114 milioane de tone anual.
În România, această lege este cu atât mai necesară cu avem, în Europa, cel mai mare procent de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială.