joi

28 martie, 2024

8 iulie, 2019

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii, potrivit Administrației Prezidențiale.

Legea prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021, astfel: 2019 – 1.265 de lei, 2020 – 1.775 de lei, 2021 – 1.875 de lei.

Impactul bugetar estimat pentru anul în curs este de 8,4 miliarde lei.


Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, susțin că există bani la buget pentru majorările prevăzute de legea pensiilor.

Legea pensiilor va avea în 2020 un impact bugetar de 24,8 miliarde, în 2021 de 51 de miliarde, iar în 2022 de 81 de miliarde de lei.

(Citiți și: ”Pensiile: dispunerea exclusiv electorală a creșterilor, bugetul românesc și modelul grecesc”)

”Nu se taie de undeva și nu trebuie să introducem noi taxe pentru această lege, PIB-ul crește în fiecare an, noi am lucrat pe datele Comisiei Naționale de Prognoză care se referă la următorii patru ani. Ei până acum niciodată n-au greșit, nici creșterea economică, nici valoarea PIB-ului. Comisia Europeană a mai greșit, FMI-ul a mai greșit, dar niciodată Comisia Națională de Prognoză”, afirma Lia Olguța Vasilescu la Digi24.

Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie.

(Citiți și: Legea pensiilor – adoptată: impactul bugetar în anul electoral este de 5 miliarde de euro)


În ultima săptămână din iunie, Camera Deputaților a adoptat legea pensiilor, reexaminată după ce a fost declarată parțial neconstituțională de către CCR și după ce noua formă fusese respinsă de Senat, prima cameră sesizată, pentru că nu numărul de voturi fusese mai mic decât cel necesar.

În lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: