vineri

29 martie, 2024

10 decembrie, 2013

Update/Deputaţii au decis, marţi, să retrimită spre analiză până la 1 februarie la Comisia juridică proiectul de lege care stabileşte condiţiile desfăşurării activităţii de lobby.

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat, luni seară, proiectul de lege care stabileşte condiţiile desfăşurării activităţii de lobby, urmând ca actul normativ să fie supus la vot în plenul acestei Camere, în calitate de for decizional.


Preşedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciucă, a declarat la finalul şedinţei Comisiei că au fost adoptate o serie de amendamente care vin să modifice iniţiativa deputatului PSD Constantin Niţă, potrivit MEDIAFAX.

„Trebuie să reglementăm foate clar această activitate de lobby, tocmai pentru a delimita într-un mod foarte clar activitatea de lobby, deci de reprezentare profesionistă, de o încercare cumva mascată de a realiza trafic de influenţă (…) Se fac precizări clare şi suplimentare că orice asemenea încercare din partea unui profesionist în lobby este sancţionată şi îi este interzis oricărui profesionist în lobby să promită sau să dea ceva unui funcţionar public pentru a obţine beneficii în dreptul lui sau al clientului său”, a declarat Ciucă.

El a afirmat că toate contractele de lobby vor fi publicate într-un registru ţinut de Consiliul Naţional al Profesioniştilor în Lobby, astfel încât oricine va putea afla dacă cineva anume este lobby-ist şi are contract pentru reprezentarea unui terţ.

Preşedintele Comisiei Juridice a precizat că în acest moment este menţionată activitatea de lobby în registrul ocupaţiilor, însă nu era reglementată.


Ciucă a menţionat că nu pot face lobby persoanele cu cazier, cele fără studii superioare, cu deficienţe mentale, dar şi persoanele care au o activitate la instituţia din care fac parte.

El menţionat că un parlamentar sau un demnitar în activitatea sa nu poate face lobby decât dacă este vorba despre o activitate care nu are legătură cu domeniul său de activitate.

Preşedintele Comisiei Juridice a menţionat că activitatea de lobby ar fi de fapt o activitate de reprezentare a unei persoane sau un grup de persoane fizice sau juridice.

Ciucă a mai precizat că activitatea de lobby nu va îngrădi cadrul legal actual al societăţilor de avocatură.

„Pe lângă toate formele de reprezentare existente, mai dăm posibilitatea, pe lângă aceea ca tu, cetăţean simplu, să te reprezinţi la instituţiile abilitate, atunci când simţi nevoia să poţi apela la un profesionist care se specializează strict pe lobby(…) Pe piaţă ar putea să apară o alternativă, cine vrea apelează, cine nu, nu”, a mai explicat deputatul PC.

Ciucă a susţinut că actul normativ urmează să fie votat marţi în plenul Camerei Deputaţilor.

Dezbaterile pe marginea acestei legi durează de mult timp. În septembrie, Viorel Hrebenciuc atrăgea atenția că potrivit legii anticorupție, tot ce fac parlamentarii poate fi încadrat la trafic de influență.

”Domnule Ciuca (presedintele Comisiei juridice – n.red.), va rog sa luati nota de treaba aceasta pentru ca acum tot ce facem ca parlamentari este trafic de influenta. Cu ocazia aceasta sa ne uitam atent si la Legea 78/2000 (Legea privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie – n.red.), pentru ca aceasta este chestiunea care ne creeaza dificultati in activitatea noastra de parlamentari – orice telefon pe care il dati ca sa ajutati o primarie din colegiul dumneavoastra este trafic de influenta. Tin sa va invederez acest lucru”, a avertizat Viorel Hrebenciuc, care a condus sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor din 18 septembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: