luni

22 aprilie, 2024

11 ianuarie, 2012

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că este neconstituţională legea care dă autorităților locale posibilitatea eutanasierii câinilor fără stăpân, relatează Mediafax.

Legea propusă de PDL și impusă de majoritatea parlamentară a fost contestată la Curtea Constituțională, pe 25 noiembrie 2011, de 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL.

În funcție de motivarea deciziei Curții Constituționale, unele prevederi ale legii ar putea fi reintroduse în circuitul legislativ.


Actul normativ dădea posibilitatea autorităților locale să eutanasieze câinii comunitari, în urma unui referendum local prin care cetățenii ar fi optat pentru această soluție.

Conform legii, consiliile locale aveau obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini.

De asemenea, legea prevedea că animalele trebuie ținute în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari.

În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective.

Cum și-a fundamentat opoziția contestația:

  • Potrivit sesizării, prevederile Legii de modificare şi completare a OUG 155/2001 încalcă articolul 61 alineatul 2 din Constituţie, întrucât forma în care a fost adoptată în 22 noiembrie de Camera Deputaţilor diferă fundamental de proiectul aprobat la Senat.
  • Legea încalcă articolul 115 alineatul 4 din Constituţie, întrucât aceasta este o propunere de completare şi de modificare a unei OUG şi nu are la bază o lege specială de abilitare, astfel că nu este un caz excepţional care ar impune intervenţia Guvernului în adoptarea unei măsuri urgente.
  • Gestionarea câinilor fără stăpân nu este o situaţie excepţională, care să necesite măsuri în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. Fără a o desconsidera, problema câinilor fără stăpân poate fi gestionată şi rezolvată prin măsuri eficiente de către serviciile comunitare, politici publice coerente şi alocarea unor resurse adecvate.
  • Eutanasierea este o măsură extremă, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internaţionale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede soluţia eutanasierii, care se poate aplica curent, în masă, animalelor fără stăpân, deşi ar fi trebuit să fie aplicată numai în anumite condiţii limitate şi stricte, cu caracter excepţional.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: