Ministrul delegat pentru Energie Constantin Niță (foto) este foarte aproape de a-și vedea îndeplinit visul de a ocupa, practic, un fotoliu de ministru cu portofoliu, deși nu depune jurământul la Cotroceni, la fel ca membrii guvernului.
Pe 4 decembrie Departamentul pentru Energie din Ministerul Comerțului a pus în dezbatere publică un proiect de lege cu un singur punct: “Prin derogare de la prevederile alin. (3) ministrul delegat pentru energie iniţiază şi avizează proiectele de acte normative, respectiv contrasemnează actele normative adoptate potrivit legii, corespunzător domeniilor pentru care a fost învestit. “
Asta era singura prerogativă care îi lipsea ministrului Constantin Niță (PSD), pentru că până acum, în cazul în care voia să inițieze un act normativ trebuia să aibă semnătura ministrului economiei, liberalul Andrei Gerea.
Trecerea acestui act prin traseul legislativ pare a fi gândită să se desfășoare foarte repede. Proiectul de lege a fost pus pe ordinea de zi a ședinței din data de 11 decembrie, deși este în dezbatere publică până pe 16 decembrie, potrivit site-ului Depatamentului pentru Energie.
Ofensiva ministrului Constantin Niță de a scoate departamentului pentru energie de sub autoritatea minstrului titular a început în martie 2013. Atunci a fost aprobată o lege care stabilea apariția a trei noi posturi în Guvern, două la ministerul economiei condus la acel moment de liberalul Varujan Vosganian și unul la Finanțe, portofoliu deținut de Daniel Chițoiu (PNL).
Cei trei miniștri delegați au fost: Constantin Niță, care a preluat conducerea Departamentului pentru Energie, Maria Grapini, care a preluat sectorul IMM-urilor și al Turismului, iar în ministerul finanțelor, Liviu Voinea a fost numit ministru delegat pentru buget.
Ministrul delegat pentru Energie, din Ministerul Economiei, Constantin Niţă (PSD), pare să fie cel mai câştigat în urma modificărilor operate atunci de Parlament.
În cadrul Ministerului Economiei, Constantin Niță a primit Departamentul pentru Energie, cu personalitate juridică, finanțat din bugetul Ministerului Econoniei, care coordonează energia și resursele, unde se regăsesc cele mai profitabile companii din economia românească.
De asemenea, ”în exercitarea atributiilor ce îi revin”, social-democratul Constantin Niță ”emite ordine si instructiuni, in conditiile legii”, astfel încât nu mai are nevoie de delegare specială de la ministrul Economiei (șeful de portofoliu).
În plus, ministrul delegat pentru Energie a primit în subordinea sa și Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie
A doua mișcare spre independență a fost făcută de ministrul Constantin Niță în luna aprilie când și-a mutat angajații Departamentului pentru Energie în sediul companiei Elcen. Situația a durat până în luna august cănd Departamentul pentru Energie a primit prin Hotărâre de Guvern, un sediu pe Splaiul Independenței.
Parcursul urmat de Departamentul pentru Energie confirmă profețiile fostului ministru al economiei Varujan Vosganian care, în ianuarie, atrăgea atenţia că în Parlament avea să se modifice ordonanţa Guvernului, astfel încât miniştrii delegaţi să poată emite ordine prin efectul direct al legii, fără să mai fie nevoie de delegare din partea ministrului-plin.