vineri

29 martie, 2024

25 septembrie, 2018

Audierile de marți din Comisia de apărare a Senatului s-au încheiat, anunță Digi24, cu o concluzie ad-hoc: este necesară actualizarea Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.

Carmen Dan, Speranța Cliseru și doi șefi din Jandarmerie au vorbit și senatorilor despre evenimentele din 10 august, de la mitingul diasporei, când au fost violențe din partea jandarmilor.

Audierea ministrului Carmen Dan s-a încheiat cu o discuție liberă. Membrii comisiei aflați de partea puterii PSD-ALDE și Carmen Dan au căzut de acord că este necesară modificarea Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, însă nu în sensul protejării participanților la protest.


Ministrul de Interne a considerat că este necesară actualizarea legii deoarece orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi vreodată pusă sub semnul îndoielii.

„Cred că este necesar să se intervină legislativ, în aşa fel încât să putem aduce în actualitate o lege din 1991. Şi eu, ca ministru, îmi asum acest demers. Sper ca ulterior, odată ce această propunere, iniţiativă legislativă ajunge în Parlament, să dezbatem împreună în aşa fel încât să fie un act care să servească cu totul realităţilor curente. Şi cred că da, trebuie să ne uităm foarte atent pe tot ce înseamnă legislaţie şi să facem demersurile legale în aşa fel încât orice intervenţie şi orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi vreodată pusă sub semnul îndoielii”, a declarat Carmen Dan, la Comisia de apărare a Senatului.

Ministrul a susţinut că în data de 10 august intervenţia Jandarmeriei a fost doar în sensul asigurării ordinii publice.

Aceeași discuție s-a purtat și în timpul audieriii prefectului Capitalei. De altfel, Speranţa Cliseru a fost cea care a solicitat membrilor comisiei să reactualizeze „de urgenţă” Legea adunărilor publice, pentru că nu mai corespunde situaţiilor din prezent.


„Ceea ce vă solicit – şi o să vin şi cu o propunere – este să modificăm de urgenţă Legea adunărilor publice. V-aş ruga să reactualizaţi Legea adunărilor publice, pentru că nu mai corespunde situaţiilor de astăzi, şi ar trebui foarte bine să fie lămuritoare, pentru că o singură notificare către primar nu poate să ţină loc de autorizarea unei manifestaţii publice. Trebuie să existe oameni care să-şi asume organizarea mitingului, să fie ambulanţe, toalete publice, să fie ordine în această organizare de la cap la coadă. Nu putem să mai continuăm cu aceste adunări anunţate prin faxuri, email-uri”, a precizat Speranța Cliseru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: