Președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, consideră că prin Raportul MCV dat publicității miercuri, Comisia Europeană sugerează revizuirea legislației audiovizuale, în condițiile în care Comisia a constatat presiuni exercitate de către unii jurnaliști asupra unor oficiali din Justiție.
Observația Comisiei este o premieră în istoria rapoartelor de evaluare a României în cadrul MCV.
”Comisia a sugerat necesitatea unei revizuiri a normelor existente tocmai pentru a se garanta faptul că libertatea presei este cumva însoțită de protecția corespunzătoare a instituților. Este exact ce am întâlnit astăzi într-un caz particular – o vedetă TV a încercat să exercite presiuni abuzive asupra unui judecător de contencios administrativ care nu avea decât o speță cu o instituție”, a declarat Laura Georgescu, pentru cursdeguvernare.ro.
Potrivit președintelui CNA, aceasta este ”o practică pe care CNA ar putea să o reglementeze prin schimbarea legii și prin armonizarea Codului audiovizual cu evoluția de zi cu zi a societății românești”.
În context, Laura Georgescu a menționat că va invita reprezentanții marilor trusturi media de pe piața românească la o discuție pentru a agrea un nou cod în audiovizual.
”Este stringent necesar acest lucru, mai ales că eu cunoșteam, din relația cu Bruxelles-ul, opinia și recomandările Comisiei”, a precizat Georgescu.
”Vorbim despre un parteneriat care presupune așezarea la masa negocierilor a tuturor actorilor de pe piața audiovizualului, dar și respectarea unui cod apropo de reprezentanții editoriali, deci un cod agreat cu reprezentanții editoriali”, a mai spus ea.