Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost testat vineri, cu succes.
”Vineri, sistemul a fost testat la capacitatea de 3PW. Totul a funcţionat foarte bine. Vor urma mai multe teste, puterea va creşte treptat. Dacă totul va funcţiona ca până acum, vom testa puterea nominală de 10 PW în primul trimestru din 2019”, a declarat pentru News.ro prof. Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI de la Măgurele.
Investiţia pentru realizarea Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) s-a ridicat la 300 de milioane de euro, finanțare europeană, iar implementarea proiectului a început în ianuarie 2013.
Primele teste au început în urmă cu un an, perioada de testare fiind estimată la acel moment la 2 ani.
În centrul de cercetare de la Măgurele se vor derula o serie de proiecte de importanță globală, precum testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale sau descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul.
”Pentru început, fasciculul laser va avea o putere mai mică”, spune directorul proiectului, profesorul Nicolae Zamfir, care precizează că bugetul alocat proiectului nu a fost depășit.
Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai important centru de cercetare ştiinţifică din România. Investiţia este destinată cercetărilor fundamentale dar și aplicate- unul dintre proiecte se referă la retratarea deșeurilor nucleare.
140 de persoane lucrează în prezent la acest proiect, din care 120 sunt cercetători români şi străini din întreaga lume.
Autorităţile spun că proiectul, odată finalizat, va repune România pe harta globală a cercetării. Fostul președinte al Franței Francois Hollande a vizitat centrul de la Măgurele în 2016, exprimând interesul cercetătorilor francezi pentru colaborare.