cursdeguvernare

sâmbătă

7 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Kristalina Georgieva – FMI: Inegalitățile sociale pot duce la o criză globală la fel de „tulburătoare” ca aceea de acum 100 de ani

18 ianuarie, 2020

Lumea riscă o criză cel puțin la fel de profundă, în deceniul următor, ca aceea declanșată în acum 100 de ani, cunoscută ca „Marea Depresie”.

Acum, la inegalitățile sociale în creștere se adaugă provocările financiare ale schimbărilor climatice, potrivit directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva (foto).

„Un studiu recent realizat de analiștii noștri arată că inegalitățile tind să crească înaintea unei crize financiare, ceea ce semnalează o legătură puternică între inegalitate și stabilitatea financiară”, a spus Kristalina Georgieva, în discursul ținut vineri la Institutul Peterson din Washington.


Studiul FMI este confirmat de un altul care a constatat că inegalitățile sociale au crescut înaintea fiecărei crize financiare din cele mai mari 17 economii ale lumii dintre 1870 și 2013.

Fenomenul este amplificat de reacția mediului politic care exercită presiune pentru „rezolvări rapide, care înrăutățesc lucrurile, de fapt”. Așa se face că 1 din 4 tineri din Europa riscă să trăiască în sărăcie, în prezent.

„Pentru ei și pentru mulți alții criza (din 2008, n.r.) nu s-a sfârșit”, spune directorul FMI.

Chiar dacă decalajele economice dintre țări s-au redus în ultimii 20 de ani, acestea s-au accentuat la nivel național, Kristalina Georgieva dând exemplu Marea Britanie, unde 10% din populația au cât 50%.


Forțele tehnologice și de integrare (internațională) au tendințe la fel de îngrijorătoare, reminiscente din vremea „Vârstei de aur” a începutului de secol 20, care a sfârșit în „Tulburătorii ani ’20” și la dezastrul financiar de la sfârșitul acelei perioade.

În consecință, trebuie luate măsuri rapide în sectorul financiar, pentru ca acesta să fie mai sigur și mai transparent și trebuie să vină cu produse mai pentru micile afaceri și inclusiv (dacă nu mai ales) pentru cele conduse de femei.

„În timp politicile fiscale rămân un instrument puternic, nu putem trece cu vederea politicile privind sectorul financiar. Dacă o facem, am putea constata că anii 2020 sunt prea similari cu anii 1920”, conchide Kristalina Georgieva.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: