sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 iunie, 2011

Rusia va propune Statelor Unite, începând cu această săptămână, o variantă alternativă a scutului anti-rachetă, care să excludă elemente amplasate în România, Bulgaria, Polonia şi Turcia, susţine ziarul rus Kommersant.

Varianta Moscovei mai prevede reducerea numărului de rachete antibalistice şi instalarea acestora în locuri care ar fi inaccesibile armelor balistice ruseşti.

Planul rusesc prevede şi restricţii de viteză a rachetelor care vor fi incluse în sistemul antibalistic preconizat în Europa.


Pentru demersurile privind modificarea scutului amrican, preşedintele rus, Dimitri Medvedev, l-ar fi mandatat deja pe ambasadorul rus la NATO, Dimitri Rogozin, să efectueze, în iunie, vizite în Franţa şi Marea Britanie, iar în luna iulie să meargă în SUA, iar apoi în Italia, Olanda şi Turcia.

La rândul său, ministrul rus al apărării, Anatoli Serdiukov, va încerca, la Consiliul NATO-Rusia de miercuri, să justifice necesitatea adoptării proiectului rusesc privind apărarea antirachetă în Europa.

În cadrul unei înţelegeri între SUA şi România, o baterie de interceptori anti-rachetă va fi amplasată în localitatea Deveselu, în apropiere de Caracal.

Rusia a solciitat Statelor Unite garanţii juridice prin care să se asigure că Moscova nu este vizată de scutul de la Deveselu.


Eventuale discuţii ale Rusiei cu România nu au fost luate în calcul de Moscova nici prin declaraţiile publice ale liderilor ruşi, nici la nivel informal sau în mass-media.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: