Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Klaus Iohannis respinge legile Educației: Vreau să punem capăt fenomenului de plagiat
de Victor Bratu 19.5.2016
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Palatul Cotroceni, că a decis să trimită Parlamentului spre reexaminare legea de aprobare a ordonanței care modifică Legea Educației.
Motivele acestei decizii au fost detaliate de președinte:
- Această lege nu stabilește acel cadru legal care să stimuleze performanța și să încurajeze excelența.
- Legea nu e de natură să garanteze respectarea normelor de integritate și nu clarifică regimul juridic pentru prevenirea și sancționarea eventualelor abateri.
- Este vital să redăm încrederea publicului în școlile doctorale. Performanța trebuie să primeze, meritul trebuie recunoscut iar abaterile sancționate.
- Vreau să punem capăt fenomenului de plagiat. Pentru asta avem nevoie de o legislație care stimulează performanța, asigură transparența și stabilește cum se retrage un titlu în situația în care se dovedește că lucrarea e plagiată.
- Aceste chestiuni nu sunt bine lămurite și solicit Parlamentului o reluare a discuțiilor
Guvernul a adoptat în luna martie o ordonanță de modificare a Legii Educației, care impunea un control mai riguros al calității lucrărilor de doctorat și o evaluare individuală a tuturor școlilor doctorale.
Ordonanța a fost amplu modificată în Camera Deputaților, apoi a suferit noi intervenții în Comisia de învățământ din Senat, comisie condusă de Ecaterina Andronescu, autoare a unora dintre amendamentele discutabile.
Societatea civilă și mediul academic au presat insistent în ultimele luni pentru clarificarea modului de atribuire a titlurilor științifice după ce câțiva jurnliști au prezentat dovezi ale numeroase teze de doctorat plagiate.
Scandalul doctoratelor a pornit imediat după acuzațiile formulate de Traian Băsescu la adresa fostului premier Victor Ponta, pe care l-a acuzat încă din 2012 de plagiat. Scandalul a fost mușamalizat de miniștrii educației și de parlamentari PSD. Sub greutatea acuzațiilor Victor Ponta a anunțat că renunță la titlul de doctor.
După acest episod, acuzații de plagiat și dovezi în acest sens au fost aduse în cazuri precum Gabriel Oprea, Petre Tobă, Neculai Onțanu, Loredana Radu (avocata lui Victor Ponta), Mihai Stănițoară, Adela Popescu (secretara lui Gabriel Oprea), Florentin Pandele.