sâmbătă

29 ianuarie, 2022

Klaus Iohannis respinge legile Educației: Vreau să punem capăt fenomenului de plagiat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 mai, 2016

iohannis_1-465x390Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Palatul Cotroceni, că a decis să trimită Parlamentului spre reexaminare legea de aprobare a ordonanței care modifică Legea Educației.

Motivele acestei decizii au fost detaliate de președinte:

  • Această lege nu stabilește acel cadru legal care să stimuleze performanța și să încurajeze excelența.
  • Legea nu e de natură să garanteze respectarea normelor de integritate și nu clarifică regimul juridic pentru prevenirea și sancționarea eventualelor abateri.
  • Este vital să redăm încrederea publicului în școlile doctorale. Performanța trebuie să primeze, meritul trebuie recunoscut iar abaterile sancționate.
  • Vreau să punem capăt fenomenului de plagiat. Pentru asta avem nevoie de o legislație care stimulează performanța, asigură transparența și stabilește cum se retrage un titlu în situația în care se dovedește că lucrarea e plagiată.
  • Aceste chestiuni nu sunt bine lămurite și solicit Parlamentului o reluare a discuțiilor

Guvernul a adoptat în luna martie o ordonanță de modificare a Legii Educației, care impunea un control mai riguros al calității lucrărilor de doctorat și o evaluare individuală a tuturor școlilor doctorale.


Ordonanța a fost amplu modificată în Camera Deputaților, apoi a suferit noi intervenții în Comisia de învățământ din Senat, comisie condusă de Ecaterina Andronescu, autoare a unora dintre amendamentele discutabile.

Societatea civilă și mediul academic au presat insistent în ultimele luni pentru clarificarea modului de atribuire a titlurilor științifice după ce câțiva jurnliști au prezentat dovezi ale numeroase teze de doctorat plagiate.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Scandalul doctoratelor a pornit imediat după acuzațiile formulate de Traian Băsescu la adresa fostului premier Victor Ponta, pe care l-a acuzat încă din 2012 de plagiat. Scandalul a fost mușamalizat de miniștrii educației și de parlamentari PSD. Sub greutatea acuzațiilor Victor Ponta a anunțat că renunță la titlul  de doctor.

După acest episod, acuzații de plagiat și dovezi în acest sens au fost aduse în cazuri precum Gabriel Oprea, Petre Tobă, Neculai Onțanu, Loredana Radu (avocata lui Victor Ponta), Mihai Stănițoară, Adela Popescu (secretara lui Gabriel Oprea), Florentin Pandele.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr