vineri

26 aprilie, 2024

11 martie, 2015

iohannisPreşedintele Klaus Iohannis a plecat miercuri seara în Polonia, pentru o vizită oficială de două zile.
Agendă înaltă: șeful statului va avea întâlniri cu președintele Poloniei, cu premierul, cu preşedinţii camerelor parlamentului, dar şi cu diaspora română.

Vom discuta şi tema securităţii cu referire, în mod special, la chestiunea Ucraina. Ambele state, atât România, cât şi Polonia, au un interes major faţă de vecinătatea estică. De aceea, cred că există premise ca împreună, România şi Polonia, să joace un rol major în configurarea cooperării NATO şi UE cu partenerii din regiune”, a spus miercuri preşedintele României, la plecarea spre Varşovia.

Klaus Iohannis a mai spus că „relaţia cu Polonia este o prioritate pentru România, atât în plan european, cât şi transatlantic”, iar discuţiile se vor concentra asupra evoluţiilor „relațiilor bilaterale din punct de vedere economic, politic și militar”.

Contextul vizitei


„Singurul prieten pe care îl are România în regiune este Polonia”, spune Armand Goşu, într-un interviu pentru neweasteurope .eu. „România are nevoie să construiască un parteneriat real şi foarte solid cu Polonia. (…) Dacă se întâmplă ceva rău României, doar Polonia poate acorda ajutor militar în câteva ore”, descrie analistul de politică externă situaţia.

Cele două ţări au un parteneriat strategic încă din 2009, însă acesta a fost lipsit de o reală colaborare româno-poloneză, care să ducă şi la rezultate. Armand Goşu pune acest fapt pe seama „animozităţii personale şi a concurenţei în locul colaborării” dintre cele două state.

Analistul Dan Dungaciu spunea, însă, într-un interviu acordat cursdeguvernare.ro, că Polonia a jucat în altă ligă decât România, o ligă mai mare, alături de Germania, SUA, a fost „la mesele mari de decizie”.

Polonia a primit „un mandat enorm” din partea UE de a face politica în Ucraina şi zona estică, a fost creditată cu foarte mare încredere, însă a avut o serie de eşecuri. Ceea ce a coborât-o din stratosfera geopoliticii la un nivel la care poate şi este deschisă să colaboreze cu România.


Armand Goşu subliniază importanţa momentului, ocazia unui nou început în relaţia româno-poloneză. Iar prioritatea este, în opinia profesorului Goşu, cooperarea în domeniul securităţii şi apărării.

Flancul estic al NATO este rupt în două: Polonia şi statele baltice, care au o linie dură, tranşantă, care au obţinut trupe pe teritoriul lor, şi grupul ortodox, România, Bulgaria şi Grecia, care pare „că nu este conştient de pericolul pe care îl reprezintă Rusia”.

„Parteneriatul strategic România-Polonia este vital pentru a lega cele două grupuri de ţări NATO, dar şi Marea Baltică de Marea Neagră”, mai spune Armand Goşu.

Iar premisele întăririi parteneriatului există, mai argumentează analistul:

  • Criza din Ucraina
  • Politica agresivă a Rusiei
  • Relaţia specială pe care cele două ţări o au cu SUA – sunt cele mai pro-americane state din regiune
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: