Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european privind certificatele de vaccinare, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.
O serie de state membre UE, în special cele în care industria turistică aduce o contribuție însemnată la economie, susțin emiterea de ”pașapoarte de vaccinare”, cu scopul de a relansa vacanțele.
Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis, a participat, joi și vineri, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format de videoconferință, iar unul dintre principalele subiecte abordate s-a referit la coordonarea Uniunii Europene (UE) în contextul pandemiei de COVID-19 și acțiunea în domeniul sănătății, cu accent pe lecțiile învățate din criză.
În declarația adoptată în cadrul reuniunii, liderii au subliniat importanța derulării, în bune condiții, a campaniilor de vaccinare de la nivel național, precum și a menținerii integrității Pieței Interne a Uniunii. O atenție deosebită a fost acordată aspectelor legate de consolidarea capacității de identificare a noilor variante ale virusului și adaptarea, în consecință, a vaccinurilor, arată sursa citată.
Președintele Klaus Iohannis a semnalat că, la nivelul UE, nu s-a reușit implementarea unei abordări comune în ceea ce privește unele măsuri luate în pandemie, precum restricțiile impuse, care diferă semnificativ de la un stat membru la altul, în ceea ce privește controlul frontierelor sau asigurarea liberei circulații a mărfurilor și persoanelor.
Referitor la certificatele de vaccinare, Iohannis s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue, arată Administrația Prezidențială.