miercuri

24 aprilie, 2024

24 martie, 2021

România nu va importa vaccinuri care nu sunt aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, întrebat dacă s-ar putea ajunge la importarea unor seruri anti-Covid fabricate în Rusia și China.

„Nu se ia în calcul să importăm nimic ce nu este agreat în Uniunea Europeană (…) Noi avem doze suficiente și campania de vaccinare merge foarte bine. Valul 3 nu a putut fi prevenit de nimeni, nici de țările care au avut un număr mult mai mare de doze de vaccin la dispoziție, însă asta nu trebuie să ne descurajeze, dimpotrivă, campania de vaccinare la noi prinde viteză în fiecare săptămână”, a spus șeful statului.

„Noi folosim, ca și stat membru al UE, vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, toate care sunt agreate și vedem că în fiecare săptămână sunt sute de mii de doze în plus față de săptămâna anterioară. Sunt optimist că vom reuși la sfârșitul lui martie și începutul lunii aprilie să vaccinăm sute și sute de mii de persoane în plus, ceea ce va duce la stăpânirea extinderii pandemiei”, a mai spus președintele.


Câteva state europene au decis și folosirea unor vaccinuri autorizate pe plan național, dar nu și de către EMA, pentru a obține mai repede imunizarea colectivă, în condițiile în care Europa a intrat în valul al 3-lea de pandemie cu noul coronavirus.

Ungaria, de exemplu, a aprobat de curând un al doilea vaccin chinezesc și folosește și controversatul ser Sputnik V, produs de Rusia. Niciunul dintre acestea nu este aprobat de EMA.

În Slovacia, importurile de vaccin Sputnik au provocat o criză politică, iar premierul Igor Matovic, a anunțat luni că este „dispus să demisioneze” în anumite condiții.

Achiziționarea a aproximativ două milioane de doze de vaccin rusesc a fost făcută fără aprobarea a două dintre cele patru partide care alcătuiesc coaliția de guvernare de centru-dreapta. Disputa a dus, săptămâna trecută, la demisia ministrului sănătății, Marek Krajci. Dar partidul liberal-conservator Libertate și Solidaritate (SAS) și partidul de centru-dreapta pentru oameni (Za ludi) au cerut acum și demisia premierului.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: