vineri

19 aprilie, 2024

7 noiembrie, 2018

Creşterea economică dezamăgeşte, iar bugetul s-ar putea închide în acest an cu un deficit de peste 3% din PIB, a avertizat preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, la Gala „Topul Naţional al Firmelor 2018”, organizată de Camera de Comerț și Industrie a României.

„Este foarte îmbucurător să observăm rezultatele bune din Topul Naţional al Firmelor, dar acestea sunt umbrite de evoluţia economiei, care, în prima parte a anului, este marcată de incertitudinea creşterii economice spre 4%, comparativ cu pompoasa prognoză oficială de 5,5%”, a declarat preşedintele României.

El a mai precizat că, în absenţa unor schimbări în ceea ce priveşte finanţele publice, deficitul bugetar din primele nouă luni ale anului este mai mult decât dublu faţă de anul anterior, ceea ce sporeşte riscul depăşirii pragului de 3% din PIB.


„Lipsa de viziune, de anticipație și de prevedere în planul finanțelor publice este evidentă atunci când prognoza de creștere economică ajunge să fie ratată, când veniturile bugetare se află departe de obiectivele inițiale și sunt perpetuate carențe în colectare, când folosirea fondurilor europene este dezamăgitoare, iar investițiile publice rămân pe hârtie”, a spus Iohannis.

El a mai precizat că firmele din România trebuie să iasă din logica simplistă a exportului de materii prime și să intre în logica exporturilor de produse cu valoare adăugată ridicată.

„România nu își poate permite pași greșiți în cursa competitivității economice, iar aceasta este responsabilitatea esențială a decidenților politici. Preocupările și îngrijorările dumneavoastră ar trebui să fie și ale Guvernului. Acesta trebuie să asigure respectarea regulilor economiei de piață, să creeze infrastructura de care economia și cetățenii au nevoie pentru a prospera, să producă politici fiscale și salariale previzibile sau măcar inteligibile, bazate pe consultarea permanentă și onestă a actorilor relevanți din economie și societate”, a afirmat șeful statului.

El a mai spus că lipsa forței de muncă nu este doar o dificultate a mediului de afaceri, ci o temă majoră de politică publică responsabilă, orientată pe termen lung. Pentru reîntoarcerea în țară a lucrătorilor români trebuie ca economia să genereze încredere pe termen lung și oportunități clare de reintegrare pe piața muncii, a atras atenţia preşedintele.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: