marți

23 aprilie, 2024

21 octombrie, 2016

iohannis-bruxellesPreședintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că s-a ajuns la un acord cu partea canadiană în ceea ce privește liberalizarea vizelor pentru români din 2017.

Vestea proastă este că această înțelegere este în strânsă relație cu semnarea acordului comercial UE-Canada, acord pe care Belgia încă nu îl poate semna din cauza opoziției guvernului regiunii Valonia.

„Am o veste bună. În această dimineață s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți și în acest fel suntem în situația foarte potrivită pentru discuția de astăzi să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni față de Acordul Comercial cu Canada. Este o înțelegere care este destul de bună”, a spus președintele Iohannis.


Șeful statului a precizat că de la 1 mai 2017 se va renunța la vize pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie pentru toți românii.

O completare a informației inițiale, furnizată de agenția Agerpres, aduce o condiție impusă de Canada

”În situația în care se ajunge la parafarea Acordului CETA, acest acord pe care l-am negociat cu partea canadiană referitor la vize devine valabil”, a precizat președintele Iohannis.

Șeful statului a mai precizat că autoritățile canadiene au păstrat o plasă de siguranță în negocierile cu România: dacă numărul de imigranți ajunge să fie însemnat, partea canadiană își rezervă dreptul să revină temporar la regimul de vize.


„Această clauză de snap pack este valabilă pentru o perioadă de maximum 3 ani, după care nu mai poate fi revocată decât în condițiile generale internaționale această înțelegere”, a anunțat Klaus Iohannis.

De remarcat că, înainte de anunțul făcut de președintele Iohannis, ministrul de Externe Lazăr Comănescu preciza că acordul economic cu Canada va fi „o experiență de care nu se va putea să nu se țină seama” în perspectiva celui care va fi încheiat între SUA și UE (TTIP).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: