marți

16 iulie, 2024

11 octombrie, 2022

Președintele Klaus Iohannis a prezentat marți poziția oficială a României în conflictul din Ucraina, poziție care contrazice flagrant opiniile exprimate de ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Pe 8 octombrie, ministrul Apărării afirma că marile puteri trebuie să negocieze pentru Ucraina, pentru că „clasa politică din Ucraina nu poate să îşi permită să-şi asume (…) pierderea de teritorii”. Practic, ministrul român al Apărării susținea ideea unei negocieri, în timp ce Rusia era statul agresor aflat in pină invazie a unui stat vecin.
Declarațiile lui Vasile Dîncu au primit o replică și din Ucraina

Klaus Iohannis: Doar Ucraina decide când, cum și ce negociază

„În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii europene. Probabil, unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”,a afirmat președintele Klaus Iohannis, întrebat cum comentează opiniile ministrului Apărării.


Declarațiile lui Vasile Dîncu au fost catalogat drept o poziție care folosește Rusiei.

În declarațiile susținute marți la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu președintele Georgiei, președintele Klaus Iohannis a condamnat atacurile de luni ale Rusiei în Ucraina și a subliniat că acestea trebuie să fie condamnate de întreaga comunitate internațională. „Uciderea civililor nevinovați trebuie să înceteze”, este mesajul președintelui.

Volodimir Zelenski, apel către ”cei supuși manipulărilor rusești”

Președintele Volodimir Zelenski a răspuns duminică seara celor care afirmă că negocierile reprezintă singura șansă pentru încheierea războiului din Ucraina.

„Astăzi vreau să adresez acest apel al meu celor din lume care sunt supuși manipulărilor rusești cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Dorește statul terorist pace? Evident că nu. O dovedește în fiecare zi și în fiecare noapte. Teroarea constantă împotriva populației civile este respingerea evidentă de către Rusia a negocierilor reale”, a afirmat președintele Ucrainei.


„Purtăm negocieri privind furnizarea unor astfel de sisteme de apărare, negocieri pentru creșterea altor sprijinuri de apărare, politice și financiare pentru Ucraina. Acesta este singurul format posibil de negociere care poate aduce pacea mai aproape”, a mai afirmat Volodimir Zelenski.

Vasile Dîncu: Negocierea, singura șansă ca Rusia să facă pace cu Ucraina

Vasile Dîncu a declarat pe 8 octombrie că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina.

„Războiul va mai continua, (…) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia.

Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat ministrul Apărării.

Potrivit acestuia, Rusia are resurse să prelungească războiul. „Ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: