vineri

12 iulie, 2024

18 noiembrie, 2022

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a declarat pentru cotidianul „Kurier” că este un moment nepotrivit pentru extinderea spaţiului Schegnen, îi ciuda recomandării făcute de Comisia Europeană în această săptămână de a primi România, Bulgaria şi Croaţia în spaţiul european de liberă circulaţie.

În afară de Austria, şi Olanda are reticenţe faţă de aderarea României la Schengen, iar opoziţia social-democrată din Parlamentul Suediei a cerut recent guvernului de la Stockholm să nu dea undă verde primirii României în spaţiul de liberă circulaţie. 

Potrivit cotidianului austriac citat de News.ro, opoziţia faţă de extinderea spaţiului Schengen este în creşterea, iar Austria se numără acum printre ţările UE care se împotrivesc.

Extinderea unui sistem disfuncțional nu poate funcționa


„Este un moment nepotrivit să votăm acum o extindere, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează”, a declarat pentru „Kurier” ministrul Gerhard Karner, care face parte din partidul conservator ÖVP. „Extinderea unui sistem deja disfuncţional nu poate funcţiona. Situaţia din Europa arată foarte clar că protecţia frontierelor externe a eşuat”, a spus ministrul Gerhard Karner.

În calitate de ministru de interne, responsabil cu securitatea, spun un NU clar”, a declarat Karner şi în cadrul unei emisiuni de la postul de radio public ORF, scrie cotidianul german „Der Standard”. Karner a repetat că protecţia frontierelor externe ale UE a eşuat şi a adus ca argument faptul că tot mai multe ţări europene au reintrodus controale la frontierele naţionale.

Opoziţia Vienei este declanşată de afluxul de refugiaţi care vin pe ruta balcanică spre Europa Centrală, potrivit cotidianului austriac „Kurier”.Peste 90.000 de migranţi au fost deja reţinuţi în Austria în acest an, dintre care 75.000 nu fuseseră înregistraţi în nicio altă ţară din UE, potrivit Ministerului de Interne.

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană s-a pronunţat în favoarea extinderii spaţiului Schengen fără controale la Bulgaria, Croaţia şi România. „Este timpul să le urăm bun venit”, a declarat miercuri, la Bruxelles, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson. Autoritatea de la Bruxelles a cerut statelor UE să permită acestor trei state membre să „participe pe deplin” la spaţiul Schengen.


Votul va avea loc la 8 decembrie la Bruxelles şi este necesară unanimitatea în Consiliul European.

Schengen, reuniune decisivă a miniștrilor de Interne

Potrivit „Kurier”, extinderea Schengen va fi un subiect fierbinte la reuniunea extraordinară a miniştrilor de interne convocată pentru săptămâna viitoare, cu atât mai mult cu cât Croaţia era deja pe punctul de a adera la spaţiul Schengen. Cu toate acestea, nu va exista un vot special pentru Croaţia, deoarece preşedinţia cehă a Consiliului UE doreşte ca aderarea să fie votată doar în bloc, susţine cotidianul austriac.

Reuniunea extraordinară a miniştrilor de interne din UE a fost convocată săptămâna viitoare pentru a discuta despre problemele pe care le pune migraţia.

Mulțumiri premature exprimate de Lucian Bode

În luna ianuarie, ministrul afacerilor interne Lucian Bode a exprimat aprecierile sale pentru sprijinul Austriei în privinţa aderării României la Schengen, după o întâlnire cu omologul său austriac.

În context au fost adresate mulţumiri părţii austriece pentru susţinerea arătată constant României în procesul de aderare la Schengen, susţinere ce a fost reconfirmată şi cu ocazia acestei întâlniri, preciza MAI după întâlnire.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: