7 ianuarie, 2015

Președintele Klaus Iohannis a acordat miercuri un interviu ziarului Adevărul, în seria de emisiuni Adevărul-Live.

Șeful statului a explicat cum vede relația cu celelalte instituții ale statului, care sunt în opinia sa prioritățile și țintele europene ale României și a detaliat declarațiile sale din ultimele zile asupra problemelor pe care le-a ridicat în diverse întâlniri.

Din declarațiile lui Klaus Iohannis :

– Despre relația cu premierul Ponta :
„Este cunoscut faptul că politicianul Klaus Iohannis şi politicianul Victor Ponta au păreri foarte diferite în multe chestiuni, dar nu se întâlnesc să discute doctrinar, ci se întâlnesc să discute preşedintele şi primul-ministru. Cunoaşteţi opiniile mele ca politician, sunt o serie de lucruri în care avem păreri fundamental diferite, dar trebuie să avem tăria să le punem pe acestea între paranteze şi să discutăm lucrurile importante pentru România. Asta nu înseamnă că nu voi lua atitudine foarte fermă atunci când se impune, aceasta este funcţia de arbitru”
”Nu avem niciun fel de coabitare, nu avem niciun pact, niciun fel de înţelegere, dar sunt preşedintele României, primul-ministru are atribuţiile lui, mi se pare absolut normal să vorbim împreună pentru că răspundem de bunul mers al României. Nu este o declaraţie teatrală, mi se pare normal să ne întâlnim atunci câd situaţia impune, peste o săptămână ne întâlnim, cealaltă nu, peste o lună, dar nu pot să-mi imaginez ca un prim-ministru şi un preşedinte să lucreze împreună dacă nu vorbesc împreună”


-Despre Ordonanța care-i permite premierului să renunțe la titlul de doctor fără a-și recunoaște plagiatul:
”Nu o să dau o replică prin media, cum nu este treaba preşedintelui să comenteze lucrurile la televizor, asta nu înseamnă că nu trebuie să aibă o opinie, trebuie să aibă curajul să nu comenteze absolut tot, preşedintele nu trebuie să fie analist, comentator politic, trebuie să dea mesaje de încurajare, să-i facă pe oameni să-şi dorească să se rezolve ceva, nu să se distreze. (…) Despre ordonanţă s-a povestit foarte mult şi niciodată nu am fost de părere că trebuie să dăm acte normative pentru o persoană. Atunci când o voi primi, voi delibera şi voi decide. Nu este treaba preşedintelui să trimită puncte de vedere primului-ministru, să dea comentarii pe ordonanţa de urgenţă, decid când va ajunge la promulgare

-Despre ridicarea MCV pe Justiție:
”MCV a fost inventat ca instrument, cum e şi numele, de control şi verificare, pentru a ajuta România, şi există obiective clar stabilite. În momentul în care România şi-a îndeplinit obiectivele şi a devenit membru sută la sută integrat în UE, este clar că acest intrument nu mai trebuie să existe, devine caduc. (..) Nu am spus că vreau ridicarea MCV pentru că mie nu îmi place, eu vreau să devenim noi atât de buni, încât să nu mai fie necesar”

-Despre prezumtiva participare în CSAT a procurorului general:
”Noi trebuie să ieşim un pic dintr-o paradigmă care s-a instaurat în mod nefericit. Multă lume crede că cele trei puteri în stat trebuie să se păzească reciproc, fiindcă avem acei ani în care mai mult s-au combătut decât au colaborat. Este o abordare pe care nu o împărtăşesc”
”Nu am spus că este obligatoriu, nu am spus că nu se poate altfel, dar mie mi se pare că este o chestiune care trebuie foarte bine judecată şi de cei din sistem şi de constituţionalişti şi până la urmă şi de politicieni”

-Despre aderarea la Schengen:
”Nu pot să spun eu acum că se va tranşa chestiunea în 2015 sau nu. Dar pot să vă spun sigur că la fiecare discuţie voi ridica problema şi sper să se rezolve într-un termen rezonabil. (…) Cu toată lumea trebuie discutată chestiunea, trebuie văzut dacă noi într-adevăr trebuie să mai îmbunătăţim ceva sau dacă este doar o chestiune de negociere diplomatică. Aceste lucruri o să le ştim mai bine, după ce voi avea discuţii cu toţi partenerii”


-Despre ”Europa cu 2 viteze” :
Se vede mai ales în această situaţie geopolitică complicată că lucrurile au început să se rezolve bine când Europa a început să vorbească pe o voce. Pe de altă parte, trebuie să fim realişti. Din punct de vedere economic, social şi aşa mai departe sunt diferenţe mari între ţări din cadrul UE, dar asta nu înseamnă că trebuie să statuăm un principiu al Europei cu două viteze, dimpotrivă, trebuie toată lumea să facă tot ce trebuie pentru a elimina aceste discrepanţe şi pentru a avea o Europă într-adevăr unită”.

-Despre numirile de la SIE și SRI:
”Săptămânile următoare voi analiza această chestiune şi voi comunica concluzia, pentru că nu o am”
Despre prezumtiva înlocuire de la SRI : ”Cred că e o discuţie puţin artificială. Postul este ocupat, SRI funcţionează în parametri buni, nu văd de ce ar trebui să forţăm o astfel de discuţie. Chiar nu simt nevoia de a face din asta o temă”.

-Despre declarațiile făcute cu o zi în urmă, privind ”scurgerile din dosarele penale” către presă:
”M-am bazat în această chestiune şi pe semnalele venite din sistemul judiciar, dar şi din clasa politică şi mi-am permis, evident, să am şi o evaluare proprie. Cu toţii ne dorim combaterea corupţiei, cu toţii ne dorim ceea ce se numeşte generic dreptate, să se facă dreptate, cu toţii dorim să fie pedepsiţi cei răi, e legitim. Pe de altă parte, trebuie să vedem că drepturi sunt nu numai aici, drepturi sunt şi dincolo. Şi, atunci, ce vreau să atrag atenţia este că nu trebuie să exagerăm, în niciun caz nu trebuie să ajungem la fenomenul care se numeşte telejustiţie. Justiţia nu se face şi nu se înfăptuieşte nici la televizor, nici în ziar”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: